BKV.hu

Környezetbarát közlekedés fejlesztését célzó beruházások a BKV Zrt-nél

A projekt célja a budapesti közösségi közlekedés korszerűsítése, célcsoportja a főváros utazóközönsége, a meglévő és a leendő utasok, a személygépkocsi közlekedésről potenciálisan közösségi közlekedésre váltók köre.

 

A Támogatás mértéke 4.737.175.000 Ft a Kohéziós Alapból, amely a teljes beruházási költség 79 %-a.  

A projekt azonosítószáma: KÖZOP-5.5.0-09-11-2015-0021.

A projekt tartalma:

 1. Nagykörúti villamos pályafelújítás felépítményváltással (Tátra utca - Aradi utca)
 2. 14-es villamosvonalon pályafelújítás (Béke út)
 3. Síncsiszoló gép beszerzése
 4. Nagykörúti Trolibusz - Villamos felsővezeték-keresztezések cseréje
 5. 15 db + 400% autóbusz beszerzés (Mercedes Conecto)
 6. Combino ki- és beálló útvonal pálya felújítása (Salgótarjáni út - MÁV X-es kapu)
 7. Nagykörúti villamos pályafelújítás (Corvin negyed - Blaha Lujza tér)
 8. Nagykörúti villamos pályafelújítás (Oktogon, Petőfi híd és környéke)
 9. 18-as villamos vonal felújítása (Szent Gellért tér - Döbrentei tér között)
 10. 18-as villamos vonalon pályafelújítása (Déli pu. - Attila út)
 11. 37-es villamos vonal felújítása (Őrház - Éles sarok közötti szakaszon)

A villamoshálózat beruházásainak célja a vágányok felújítása, EU-ban gyártott és alkalmazott, korszerű pályaszerkezetek alkalmazásával, melynek célja a pályaszakaszra engedélyezett sebességek hosszú távú biztosítása, rezgés és zajhatások csökkentése. A felújított vágányhálózatokban fekvő sínek minőségi élettartamának növelése, a pályában fekvési idő növelése.

Az autóbusz beszerzés célja a korszerű, környezetbarát, alacsonypadlós járművek beszerzése, amelyekkel elavult busztípusokat tudunk kiváltani.

A vágányhálózat korszerű kialakításának következtében a járművek okozta környezeti hatások csökkentése, a pályaszerkezetek pályában fekvési élettartamának növelése, a forgalmi teljesítményt csökkentő fenntartási beavatkozások minimalizálása. A pályaszerkezetekben fekvő sínek élettartamának meghosszabbítása, a járművek okozta környezeti hatások optimalizálása.

Az autóbusz-beszerzés eredménye a magasabb környezetvédelmi besorolású (legalább Euro5) járművek arányának növelése a fővárosi autóbuszflottában.

A projekt az érintett vonalakon a közösségi közlekedés versenyképességét javítja, növeli a szolgáltatás minőségét és megbízhatóságát. Emellett a közlekedés fejlesztése és az egyéni közlekedéssel szembeni versenyképességének növelése városi szinten is hozzájárul a városi közlekedési rendszer környezeti fenntarthatóságának javításához.

Az itt felsorolt beruházások a BKV Zrt. saját forrásából valósultak meg. Az utólagos finanszírozásra hatályos KÖZOP támogatási szerződéssel rendelkezünk, ún. retrospektív projektként, ami azt jelenti, hogy még tartalék státuszban van és a tényleges támogatásról nem született döntés.

További információ: gulyasne@bkv.hu