BKV.hu

Klímás Mercedes-buszok váltják az öreg Ikarusokat

2012-01-06 17:09:21

A Budapesti Közlekedési Központ és a BKV közösen keresi a megoldást az elöregedett buszpark mihamarabbi megfiatalítására. A rendelkezésre álló anyagi források szűkös volta miatt jelenleg nincs lehetőség új járművek tömeges beszerzésére, ezért a buszközlekedés működőképességét használt, a jelenleginél jobb műszaki állapotú, fiatalabb és környezetvédelmi besorolású autóbuszok beszerzésével biztosítjuk. A használt buszok beszerzése a régi Ikarusok felújítását váltja ki, ezzel párhuzamosan a BKK által elindított új buszüzemeltetési modell megvalósítása folyik és új buszok ennek nyomán a következő években állhatnak forgalomba Budapesten, amennyiben sikerül addig a budapesti közösségi közlekedés ma látható finanszírozási válságát orvosolni.
 
Legújabb használt járműbeszerzésünk során 30 db klimatizált, Mercedes Benz Citaro O530 típusú alacsonypadlós, szóló autóbuszt vásároltunk a Mercedes hazai képviseletétől, az EvoBus Hungária Kereskedelmi Kft.-től, 65 500 eurós darabáron. A vételár a járművezetők és a műszaki szakemberek oktatásának költségei mellett 3 hónapos garanciavállalást is tartalmaz. Az alapvetően 2001-2003-as évjáratú, és többnyire Euro 2-es és Euro 3-as besorolású motorral rendelkező, ezidáig átlagosan 550 ezer km-t futott járművek fele Frankfurtból érkezett, míg a flotta másik fele jobbára német és osztrák városokban teljesített szolgálatot. A járművek lényegesen kevesebbet futottak, kedvezőbb környezetvédelmi besorolásúak, mint az öreg Ikarusok. Az alacsonypadlós járművek az esélyegyenlőség követelményeinek is megfelelnek és nehezen mozgó, mozgáskorlátozott, idős és babakocsival közlekedő utasainknak különösen kedvező lehet forgalomba állításuk.
 
Az autóbuszok forgalomba állítása csak a honosítás és az ahhoz szükséges átalakítások után várható. Az autóbuszokkal az észak-budai, jellemzően hegyvidéki autóbusz-vonalakon találkozhatnak majd utasaink 2012 tavaszától, tekintettel arra, hogy a járművek motorteljesítménye alkalmassá teszi őket a hegyi üzemre is.
 
Az öreg, elavult, környezetszennyező Ikarus autóbuszokat leváltó járművek amellett, hogy biztonságosabbá és kiszámíthatóbbá teszik a közlekedést, az utasok számára is kényelmesebbé, komfortosabbá teszik az utazást. A használt autóbuszok beszerzését a folyamatban lévő közbeszerzési eljárások útján folytatjuk, egyúttal dolgozunk az új buszüzemeltetési modell megvalósításán és ily módon új autóbuszok mihamarabbi forgalomba állításán is.
 
Budapest, 2011. január 6.
 
Budapesti Közlekedés Központ
BKV Zrt.