BKV.hu

Két héten át tartó beavatkozások a Fogas mentén

2021-03-13 10:17:12

A BKV Zrt. megbízásából a Pilisi Parkerdő Zrt. elvégezte a Fogaskerekű vasút nyomvonala mentén található faállomány állapotának vizsgálatát. Az erdőgazdaság külső favizsgáló szakember bevonásával együtt elvégzett felmérésének eredménye kimutatta, hogy a biztonságos üzemeltetéshez több fa esetében is beavatkozás szükséges.

Bár a Fogaskerekű nyomvonala nem érint védett területet, a Parkerdő szakemberei az esetlegesen előforduló természeti értékek megóvása érdekében a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság bevonásával végzik a kiviteli munkálatokat.

A két héten át tartó beavatkozások a fogaskerekű leállásához igazodva veszik kezdetüket. A vasútvonal mentén található őshonos fák megőrzése az erdészek számára kiemelt cél, így esetükben lehetőség szerint többnyire csak gallyazás és koronakönnyítés történik. A biztonságos közlekedés szavatolásához ugyanakkor néhány faegyedet el kell távolítani a területről, amelyek zöme idegenhonos a Budai-hegységben. A munka a Fogaskerekű újraindulását követően is folytatódni fog, és arra mindenkor a szükséges szakmai egyeztetéseket követően, szakhatósági, önkormányzati engedélyek birtokában kerül sor.

BKV Zrt.