BKV.hu

Kerékpárszállítási próbaüzem indul az M4-es metróvonalon

2018-07-20 12:45:19

Jelenleg Budapesten a HÉV vonalakon, a fogaskerekűn (60-as villamoson), a 65-ös, 165-ös és 212-es autóbuszon, a 77-es trolibuszon, valamint az 56-os, 59-es és 61-es villamoson, továbbá a Dunai hajókon (D11, 12) és kompon (D14) lehet kerékpárt szállítani. A budapesti közösségi közlekedési járatokon eddig bevezetett kerékpárszállítási lehetőségek tovább bővülnek: európai példákhoz hasonlóan, a lifttel akadálymentesen elérhető M4-es metróban – kísérleti jelleggel – a BKK a BKV-val együttműködésben elindítja a kerékpárszállítás tesztelését.
 
A BKK és a BKV a metrón történő kerékpárszállítás gyakorlati vizsgálata érdekében, 2018. július 21-én (szombaton) és 22-én (vasárnap) reggel 7 órától 21 óráig az M4-es metróvonalon – ahol valamennyi állomáson felvonók üzemelnek, amelyek a kerékpárok peronra szállítására is alkalmasak - próbaüzem jelleggel, szabályozott körülmények között, az érintett hatóságokkal folytatott egyeztetések eredményeképpen, teszteli a kerékpárok szállításának lehetőségét. A próbaüzem ideje alatt bárki szállíthat kerékpárt az M4-es metróvonalon a már megszokott kerékpárbérlet vagy jegy ellenében.
 
A próbaüzem ideje alatt a biztonságos kerékpárszállítás érdekében a BKV  és BKK  munkatársai szükség esetén segítséget nyújtanak a kerékpár elhelyezésére és rögzítésére vonatkozóan, illetve tájékoztatást adnak a szabályokról. A metrószerelvényeken – a kijelölt helyen – legfeljebb két kerékpár szállítható, a beépített biztonsági övvel rögzítve. A könnyebb, gyorsabb beszállás érdekében a kerékpár elhelyezése a szerelvény jelzéssel ellátott nyolcadik ajtajánál, a második kocsiban, a peronnal szemközt, a mozgássérültek és a babakocsival közlekedők számára kijelölt helyen valósítható meg. A kerekesszékkel és a babakocsival utazók a kerékpárosokkal szemben előnyt élveznek, ha azonos felszállási helyen szállnak fel. Amennyiben az érkező vonaton a kijelölt helyek a mozgássérültek és a babakocsival közlekedők által már foglaltak, akkor a következő vonatot kell az utazásra igénybe venni.
A BKK kéri, hogy a kerékpárszállítást igénybe vevők az utazásuk előtt tájékozódjanak az M4-es metróvonal kerékpárszállítási tesztüzemének egyedi szabályairól. A kerékpárszállítás tapasztalatait a BKK és a BKV a próbaüzemet követően kiértékeli.
 
Budapest, 2018. július 20.
Budapesti Közlekedési Központ
BKV Zrt.