BKV.hu

Kábellopás okozta a vasárnapi műszaki hibát a H5-ös HÉV (szentendrei) vonalán

2012-07-20 19:55:36

A BKV befejezte a H5-ös HÉV vonalon 2012. július 15-én a vasúti biztosítóberendezésben keletkezett hibával kapcsolatos vizsgálatot. Ennek alapján kiderült, hogy nem volt összefüggés a biztosítóberendezés meghibásodása és a felújítási munkák között, a zavart kábellopás okozta.
 
A szükséges adatok vizsgálatát követően a szakemberek megállapították, hogy a biztosítóberendezés hibáját kábellopás okozta, amit a berendezés számítógépe rögzített. A biztosítóberendezés meghibásodása tehát nincs összefüggésben a vágányzár során szükséges áramellátási munkákkal annak ellenére, hogy egy időben történt. Az elégett földelő-rövidre záró szerkezet sérülését szintén nem okozhatta téves kapcsolás, mert az áramellátási rendszer működése nem regisztrált zárlati leoldást.
 
Mint ismeretes, vasárnap a HÉV-vonal belső szakaszán működő úgynevezett elektronikus biztosítóberendezés több eleme - a vonatokat érzékelő külsőtéri berendezések, kábelek - a berendezést ért túláram-hatás miatt meghibásodott. Ennek következtében a vágányzárat vasárnap egy nappal meghosszabbítottuk, ezért - mint arról korábbi közleményünkben tájékoztatást adtunk - a vonatok hétfőn a Szentlélek tér és Békásmegyer, illetve a Szentlélek tér és Szentendre között jártak, míg a Batthyány tér és a Szentlélek tér között a H5 jelzésű HÉV-pótló autóbuszokkal közlekedhettek utasaink.
 
Az okozott kellemetlenségek miatt ezúton is köszönjük a közlekedők türelmét és megértését.

BKV Zrt.