BKV.hu

Jövő nyárra bevesszük a Dunát is

2011-12-08 16:56:25

- a tömegközlekedési útvonalak közé

2012 nyarától bekapcsolódik Budapest tömegközlekedési vérkeringésébe a Duna is: a fővárost átszelő folyón Újpest és a Millenniumi Városközpont között új tömegközlekedési  útvonal létesül. Uniós forrás igénybevételével három új kikötő épül, ötöt pedig  felújítunk, korszerűsítünk. A tervek szerint a csúcsidőben 20 percenként közlekedő  vonaljárattal háromnegyed, illetve egy óra alatt lesz megtehető az út a két végállomás között.

Budapesten a gépjárművek számának ugrásszerű növekedése és az utak, illetve az alattuk futó  közművek elhasznált állapotából adódó problémák miatt jellemzővé vált az állandó forgalmi  dugók kialakulása. Ugyanakkor a Duna tömegközlekedési szempontból kihasználatlan. A hajózás  fellendülése és a tömegközlekedés vízi útra terelése kisebb részben tehermentesíteni tudná a  túlzsúfolt fővárosi közlekedést.

Ezért egy most induló kikötőfejlesztési projekt eredményeként a BKV 2012 nyarától a dunai közlekedési útvonalon 8 megállóhely érintésével környezetkímélő, és a teljes vonalon - a Duna vízállásától függően - részlegesen akadálymentes tömegközlekedési útvonalat létesít. Ehhez szükséges három új kikötő (Újpest, Árpád híd, Millenniumi Városközpont) megépítése, valamint  öt már meglévő (Meder utca, Jászai Mari tér, Batthyány tér, Petőfi tér, Boráros tér) felújítása, korszerűsítése, akadálymentesítése, infrastruktúrájának fejlesztése. A 493 millió forintos fejlesztés 90 százaléka uniós forrásból valósul meg.

A tizenegy és fél kilométeres útvonalat a délelőtti és délutáni csúcsidőben 20 percenként közlekedő hajók hegymenetben (Újpest irányában) egy óra, míg völgymenetben (a Millenniumi Városközpont irányában) háromnegyed óra alatt teszik majd meg. A BKV tarifarendszerébe illeszkedő díjakkal korszerű és magas komfortszintű szolgáltatást kívánunk nyújtani utasainknak: a hajójárat és a kikötők - mint fentebb írtuk - részlegesen akadálymentesek, emellett személygépjárművel és biciklivel is könnyen elérhetőek lesznek, mi több, a kerékpárszállítás lehetőségét  is biztosítjuk a hajókon. A járműveken büfé üzemel, és WIFI-elérhetőség is rendelkezésre áll.
A korszerű utastájékoztatás jegyében a fejlesztés a FUTÁR projekthez is kapcsolódik majd.

Az uniós pályázat a kikötőfejlesztéshez nyújt forrást, járműbeszerzésre nem ad lehetőséget. A BKV Zrt. jelenleg elegendő hajókapacitással rendelkezik a járat üzemeltetéséhez, azonban középtávon szükséges új hajók beszerzése.