BKV.hu

Ismét felelősségteljes döntést hozott a BKV vezetősége

2020-11-19 12:48:36

Helyesen döntött a BKV vezetése, amikor a ferencvárosi kocsiszín ingatlanjára vonatkozóan kiállt az eredeti elhatározása mellett és tavaly decemberben felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához, ragaszkodva az igazához és bízva az igazságszolgáltatás bölcsességében. A Kúria döntése értelmében ugyanis a BKV-nak sem a 1,5 milliárdos kötbért nem kell kifizetni, sem a kocsiszínt nem kell kiköltöztetni, így új helyre való költözése sem szükséges. Mindezzel nem csak a 1,5 Mrd-os kötbért nem kell megfizetnie a BKV-nak, hanem megközelítőleg 5-10 milliárd forintnyi közpénzt takarított meg.

2005-ben a BKV Zrt. akkori vezetősége egy olyan, utólag már láthatóan nem előnyös szerződést kötött a ferencvárosi kocsiszín ingatlanjára vonatkozóan, ami miatt nem csak a kocsiszínt kellett volna elköltöztetni, hanem a - forráshiány miatti kivitelezhetetlen - költözés elmaradása miatt jelentős kötbér is sújtotta volna Társaságunkat. A BKV minden szinten és fórumon küzdött nem csak a szerződés érvénytelenítéséért, de az igazáért is, ezt az erőfeszítést pedig a bíróság tegnapi kedvező ítélete meg is erősítette. A Kúria döntése alapján nem csak, hogy nem kell elköltöztetni a kocsiszínt, hanem a közel 1,5 milliárd forint kötbér megfizetése alól is mentesül Társaságunk. További pozitív hozadéka az ügynek, hogy nem kell kényszerűségből egy új létesítményt felépíteni, amivel óvatos becslés szerint is legalább 5-10 milliárd forint közpénzt takarítunk meg.

Egy közel 15 éve húzódó ügy zárult le a BKV Zrt. számára a legjobb eredménnyel. A ferencvárosi kocsiszín ingatlanjára vonatkozó 2005-ben aláírt szerződés vagy a villamosaink költöztetésére, vagy ennek elmulasztásával, jelentős összegű kötbér megfizetésére kötelezte volna Társaságunkat. A vállalhatatlan feltételek ellen, ezzel párhuzamosan pedig a Társaság stabilitását jelentő ingatlanjaink védelméért minden fórumon felléptünk.

Bolla Tibor, a társaság vezérigazgatója hangsúlyozta: „Számos korrekt és tisztességes javaslatot megfogalmaztunk, míg végül 2015-ben a szerződés megszüntetéséért indítottunk pert. Hosszas eljárás után 2019 decemberében a Kúriához nyújtottunk be felülvizsgálati kérelmet, mert bíztunk benne, hogy ez az egyedüli és korrekt megoldás. Erről döntött – szerencsére javunkra - 2020. november 18-án a testület. A döntés túlmutat a remíz ügyön, azt is alátámasztja, hogy felelős gazdálkodást folytatunk.”

Az ítélet kimondja: a csereszerződés érvénytelen, így a kocsiszín továbbra is a megszokott helyen, a megszokott formájában üzemelhet, és adhatja forgalomba a fővárosi közösségi közlekedés számára nélkülözhetetlen villamosait. A döntés felmenti a BKV-t a közel 1,5 milliárd forint kötbér megfizetése alól is, valamint azáltal, hogy nincs szükség új létesítmény megépítésére, nem csak Társaságunknak, hanem az adófizetőknek is megtakarított 5-10 milliárd forint közpénzt.

Társaságunk mint eddig, ezután is minden olyan helyzetben felelősen fog fellépni, ahol akár a saját, akár a munkatársai, vagy az utasaink érdeke sérül, és minden jogi lehetőséget kiaknázva fog küzdeni az igazáért.

BKV Zrt.