BKV.hu

Innovatív megoldás a fenntarthatóság jegyében – Napelemes autóbusztárolók Kelenföldön

2020-10-09 10:39:37

A környezet- és klímavédelem, a fenntartható energiagazdálkodás, valamint az ökológiai lábnyomunk csökkentése nem csak feladatunk, hanem mindannyiunk közös érdeke is. A tisztább és élhetőbb jövőkép nélkülözhetetlenségét Társaságunk is maximálisan magáénak vallja. A Kelenföldi Divízió területén ma átadott két autóbusztároló, és a tetőszerkezetükre telepített napelem-rendszer nem csak egy újabb lépés a BKV klíma- és energiastratégiájának megvalósításában, hanem eszköze is egy zöld, élhetőbb Budapest elérésének.

A mai napon átadták a BKV legújabb energiatudatos beruházását, a Kelenföldi Divízió területén telepített napelemes rendszert. A megújuló energiaforrások előtérbehelyezése, ezzel párhuzamosan pedig a tisztább és élhetőbb környezet biztosítása Társaságunk azon törekvése, ami hozzásegíthet minket a fővárosi környezet- és klímavédelmi célok megvalósításához.

A BKV Zrt. vezérigazgatója átadó beszédében kiemelte, a társaság legrégebben működő autóbusz telephelyén valósul meg a fejlesztés, bizonyítva, hogy a nagy múltú vállalat is képes válaszolni a jövő kihívásaira. Bolla Tibor bemutatta a járvány elleni védekezés fontosságára az utazóközönség figyelmét felhívó „maszkos buszokat” is, amelyek hamarosan forgalomba állnak a budapesti utakon. 

Dorosz Dávid klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettes elmondta: "Köszönet a BKV Zrt. munkatársainak, ez a fejlesztés is bizonyítja, hogy a saját környezetünkben, életünkben is tudunk tenni a klímavédelemért."

Karácsony Gergely főpolgármester felhívta rá a figyelmet: „A járvány miatt megtorpanó gazdaság lehetőséget ad arra, hogy újragondoljuk: amikor újraindul a fejlődés, az hogyan történjen. A zöldgazdaságra épülő beruházások nem csak klímavédelmi szempontból fontosak, hanem a költséghatékonyság szempontjából is. A BKV fenntartható működésében fontos szerepe lehet a hasonló beruházásoknak.”

A projekt helyszíne nem csak gyakorlati, hanem szimbolikus jelentőséggel is bír, hiszen a Kelenföldi Divízió ad otthont Társaságunk zéró emissziós, tisztán elektromos meghajtású autóbuszainak. Ezzel a fejlesztéssel a kelenföldi buszgarázsunk egy olyan „zöld szigetté” vált, ami nem csak elektromos buszokat biztosít az utazóközönségnek, hanem az áramigényük egy részét - fosszilis energiahordozók kiváltásával - megújuló energiaforrásból teremti meg.

A telephelyen megépült két busztároló tetőszerkezetére összesen 200 kW teljesítményű napelemes rendszert telepítettünk, ezt a teljesítményt pedig 648 darab 310 W-os napelempanel biztosítja. A rendszer által várható éves megtermelt villamosenergia összesen 220.000 kWh, amely a telephely villamosenergia-igényének közel 9%-át, azon belül az elektromos buszok villamosenergia-szükségletének 40%-át képes biztosítani.

A napelemes rendszerek – a megtérülési időszak utáni nyereségen túl – előnye, hogy tartós, csökkenti az ökológia lábnyomot, zöldebbé teszi a környezetünket, valamint végtelen mennyiségű erőforrással bír.

A felsorolt szempontok mutatják, hogy a felelős energiagazdálkodás és energiatudatos működés egy nagyvállalatnál sem valósulhat meg az alternatív energiaforrások alkalmazása nélkül.

 

A BKV-nál eddig megvalósult energetikai fejlesztések:

Virtuális Erőmű Program

A BKV ismét Energiatudatos Vállalat

Újabb energetikai fejlesztés fejeződött be a BKV Zrt-nél

 

Bővebben a kelenföldi buszgarázsról – BKV Vlog:

Kelenföldi autóbuszgarázs bemutatása

 

BKV Zrt.

 


Csatolt dokumentumok: