BKV.hu

Időutazás a Múzeumok Éjszakáján a Kisföldalatti Múzeumban

2012-06-15 11:34:11
"Légy óvatos kispajtás!" - Tömegközlekedési plakátok a múltból

 
"A kötőtűk használatából eredő esetleges balesetek, sérülések feltétlen megelőzése érdekében kérjük, hogy az utazás tartama alatt a horgolástól és kötéstől tartózkodni szíveskedjenek." A felhívás nem tévedés. Valóban ezt kértük utasainktól 1953 februárjában.
 
A közösségi közlekedés indulása óta "kommunikálunk" az utasokkal, hiszen a kezdetektől fontos volt, hogy értsék és tudják, hogyan közlekedjünk együtt, "tömegben". Ahogyan teltek az évek, nemcsak a képi világ, a hordozók és csatornák - amelyeken elérjük az utasokat - változtak meg, hanem maga az üzenet is. Ma már biztosan mosolyra fakasztaná a budapestieket, ha arra hívnánk fel a figyelmet hirdetményeinken, hogy a járművön tilos a kötögetés, teljesen értelmetlen lenne plakáton oktatni őket arra, hogy a mozgó villamosból melyik irányba kell leugrani és melyikbe balesetveszélyes. Egykor azonban, amikor együtt "tanultuk" a kulturált közlekedést, még valóban szükség volt az effajta figyelmeztetésekre.
 
A Múzeumok Éjszakáján egy kis időutazásra invitáljuk azokat, akik eljönnek június 16-án este 18:00 órától a BKK és a BKV Deák téri Múzeumába, hogy megtekintsék „Légy óvatos kispajtás!” - Tömegközlekedési plakátok a múltból című tárlatunkat. A kiállítás a BKV, illetve jogelődjeinek grafikai és szöveges plakátjaiból, hirdetményeiből mutat be válogatást. Összeállításunkhoz a fővárosi közösségi közlekedés múltjának két korszakából: egyrészt az 1923-ban egyesített Budapest Székesfővárosi Közlekedési Részvénytársaság (BSzKRt) negyed évszázadából, másrészt az 1950-es, 1960-as évek világából és a Budapesti Közlekedési Vállalat, a BKV első évtizedének anyagából válogattunk.

A mintegy fél évszázadot felölelő plakátválogatásunk megtekintéséhez kellemes és balesetmentes időutazást kívánunk!

Budapesti Közlekedési Központ

BKV Zrt.