BKV.hu

Idén is felkészülten várjuk a nyári hőséget

A nyári időszak évről évre egyre nehezebben elviselhetővé váló forrósága a BKV Zrt.-t is nehézségekkel szembesíti. A hőség az utasokat, kollégáinkat, a járműveket és az infrastruktúrát is megviseli. A szolgáltatás stabil fenntartása mellett igyekszünk minden rendelkezésünkre álló eszközzel csökkenteni a kánikula negatív hatásait.

 

 A főváros minden lakója számára hatalmas igénybevételt jelentenek a nyaranta mára megszokottá váló hőhullámok, induljanak útnak akár közösségi közlekedéssel, akár gyalog vagy autóval. A járműveken, telephelyeken, metróalagutakban szolgálatot teljesítő kollégáink helytállásukkal a szélsőséges melegben is biztosítják a szolgáltatás gördülékenységét. Felelős szolgáltatóként meg kell próbálnunk utasaink és kollégáink számára is elviselhetőbbé tenni a kánikulát.  

 

A hőség idején kiemelt figyelmet fordítunk rá, hogy kollégáinknak megfelelő mennyiségű vizet, folyadékot biztosítsunk. Az extrém meleg talán a járművezetőknek okozza a legtöbb nehézséget, akiket védőitallal látunk el, illetve lehetővé tesszük nekik könnyített, nyárias formaruha viselését, aminek nem kötelező eleme a kendő, nyakkendő, viszont bermuda nadrág hordása megengedett.

 

Az elmúlt évek során kiemelt figyelmet fordítottunk a munkakörülmények javítására, ezért a végállomási tartózkodók mindegyike klimatizált. A tartózkodókban szódagépek, hűtött ital állnak a kollégák rendelkezésére, ezen felül folyamatosan osztunk palackos ásványvizet és citromlevet.

 

Az új járműbeszerzéseknek köszönhetően a villamos, trolibusz és autóbusz ágazatban is folyamatosan növekszik a klímaberendezéssel ellátott járművek száma. Ezek a nyári hőségben is megbízhatóan üzemelnek, és szinte problémamentesen biztosítanak megfelelő hőmérsékletet utasterükben és a járművezetőink számára egyaránt. Az autóbusz ágazatban előforduló elöregedett járművek esetében a klímaberendezések működőképességének folyamatos fenntartása esetenként akadályokba ütközik. Ugyanakkor műszaki szolgálataink mindent elkövetnek, hogy a klímaberendezések a lehetőségekhez képest a legjobb hatásfokkal üzemeljenek ezekben a járművekben is. Valódi megoldást a járműpark túlkoros egyedeinek folyamatos cseréje fog jelenteni. 

 

A metró megállóiban és az utasforgalmi terekben a szellőztető-berendezéseket a legnagyobb fokozaton működtetjük. Az M3 metróvonal utasforgalom számára nyitott állomásain (Göncz Árpád városközpont, Forgách utca, Gyöngyösi út, Újpest-városkapu és Újpest-központ) ivókutak állnak az utazóközönség rendelkezésére. Az ivókutakat működését kollégáink napi szinten ellenőrzik, esetleges meghibásodás esetén a javításokat soron kívüli elvégzik. 

 

Bár a teljes járműállományra és infrastruktúrára hatással van a forróság, leglátványosabban hatása talán a villamossínekre van. A melegebb időszakokban a napi hőmérséklet-ingadozások miatt megszaporodnak az úgynevezett hőkivetődések. Hogy a sínek felpúposodását megelőzzük, a villamos-pályát és környezetét szükség esetén locsolással hűtjük. Mivel a meleg miatti hőkivetődés elsősorban korosabb, úgynevezett nagypaneles vágányrészeket érinti, az utóbbi időszak fejlesztéseinek, felépítmény cseréinek köszönhetően ez a jelenség mára csak hálózatunk kis részét veszélyezteti. 

 

Az időjárást befolyásolni nem tudjuk, lehetőségeinkhez képest és a technikai, pénzügyi feltételek szabta határok között elviselhetőbbé kívánjuk tenni az utazási-, és munkakörülményeket a szélsőségesbe hajló időjárási körülmények között is. 

 

Munkavállalónknak köszönjük kitartásukat, amivel minden helyzetben biztosítják Budapest közösségi közlekedésének folyamatos működését, utasainknak pedig köszönjük a türelmét és a megértését a nyári kánikulában tapasztalható esetleges kisebb fennakadások esetén!

 

Budapest, 2022. június 24.

BKV Zrt.