BKV.hu

Idén 40 éve vezetnek nők is autóbuszt!

2019-03-06 12:42:00

A közösségi közlekedés szerves része a mindennapjainknak. Mindenkinek ismerős az a jelenet, amikor reggel begurul a megállóba a busz, felszállunk és meg sem állunk a munkahelyig, vagy az iskoláig. Ez a folyamat már akkor is teljesen természetes, ha a busz egy női vezető irányításával érkezik. Nem volt ez azonban mindig ennyire hétköznapi, a huszadik század közepén még törvény tiltotta, hogy nők üljenek az autóbuszok kormánya mögé.

A törvény eltörlésével a nők autóbuszvezetőként is megállhatják a helyüket, a korlátozás eltörlésével pedig a buszsofőri ágazat egy olyan minőségi és mennyiségi támogatást kapott, ami nélkül a mai autóbuszközlekedési rendszer elképzelhetetlen lenne.

A BKV-nál nemtől függetlenül minden kollégát nagyra tartunk, hiszen mindennapi munkájukkal hozzájárulnak Társaságunk sikeres működéséhez. Viszont kifejezetten pozitív tendenciának tartjuk, és büszkék vagyunk arra, hogy napról napra növekszik a nők aránya gumikerekes ágazatunkban is. Ezt támasztja alá, hogy jelenleg 135 női autóbusz és trolibuszvezető tartozik a BKV kötelékébe.

Erről a különleges jubileumról a mai napon megtartott pódiumbeszélgetéssel emlékeztünk meg, ahol a résztevők, Háromszéki Csabáné és Flámis Gabriella aktív autóbuszvezetők, valamint az első női buszvezetők egyike, Gulyás Istvánné osztották meg gondolataikat, emlékeiket a női autóbuszvezetésről.


A rendezvény felvétele visszanézhető a BKV Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/bkvzrt1/).

BKV Zrt.