BKV.hu

Hétfőtől változik a forgalmi rend az Árpád híd térségében

2013-10-07 07:27:30

A Tarlós István főpolgármester által pénteken bejelentett intézkedési terv keretében hétfőtől a Budapesti Közlekedési Központ  számos ponton módosít a forgalmi renden. Hétfő reggeltől Budapest több pontján enyhülhetnek a forgalmi torlódások: a reggeli csúcsidőben ismét három sávot használhatnak az autósok az Árpád hídon Pest irányában, a Flórián téren is megváltozik a forgalmi rend a Vörösvári út gyorsabb haladása érdekében, jelzőlámpákat hangolunk át, fokozottan együttműködünk a BRFK-val.
 
A hétfőtől életbe lépő legfontosabb változás, hogy a kivitelező Colas - A-Híd konzorciummal kötött megállapodás alapján az Árpád hídon a reggeli csúcsidőben ismét biztosítjuk a három sávot az autóval közlekedőknek Pest felé. Az 1-es villamosvonal felújítását kivitelező Colas Zrt-vel és A-Híd Zrt-vel kötött megállapodás szerint a bontási és az építési munkák csak annyi közterületet vehetnek igénybe, amennyi feltétlenül szükséges. A megállapodás alapján az építési munkákat úgy ütemezik át, hogy az Árpád hídon Pest irányában a belső forgalmi sávot munkanapokon a reggeli csúcsidőszakban, 6:00 és 9:30 között nem foglalják el a munkagépek, és olyan munkafázis sem történik, amely belenyúlik a belső forgalmi sávba. Így ismét három sáv lesz járható a legkritikusabb időszakokban. Ezzel a lépéssel 50 százalékkal növekszik a közúti kapacitás az érintett útszakaszon, az Óbuda, Békásmegyer felől, valamint az észak-nyugati agglomerációból beutazók közlekedése lényegesen javul, csökkennek a Szentendrei úti, Vörösvári úti, Bécsi úti dugók. Figyelem! A hídon sebességkorlátozás van érvényben, 70 km/h helyett csak 50 km/h-val lehet haladni. Mivel a sávok mellett a villamosvágányok helyén munkavégzés folyik, kérjük az autósokat, hogy tartsák be a sebességkorlátozást.
 
A Bécsi út irányából a Vörösvári úton keresztül az Árpád híd felé, majd azon át közlekedők haladási feltételeit javítjuk azzal, hogy szintén hétfő reggel 6:00-tól a Vörösvári út felől tilos a Szentendrei útra történő közvetlen balra kanyarodás. Az ezirányú közlekedést a továbbiakban indirekt módon, a Vörösvári út – Serfőző utca – Szentlélek tér – Tavasz utca – Szentendrei út útvonalon biztosítjuk, azaz a korábban balra kanyarodó járműveknek a továbbiakban a Flórián téri csomópontban a Serfőző utcába (a Duna fele) levezető forgalmi sávot kell választaniuk. A balra kanyarodó autók így nem akadályozzák a híd fele tartó forgalmat.
 
Az Árpád hídi kapacitás további bővítése érdekében, szintén hétfőn reggeltől a hídon közlekedő 26-os, 34-es és 106-os autóbuszok munkanapokon nem állnak meg a margitszigeti bejárónál. Ezáltal a jellemzően csekély (1-2) számú utasért megálló buszok nem tartják fel a sávszűkítések miatt kritikus közúti forgalmat. A Szigetre történő bejutást a 26-os busz továbbra is biztosítja, mind a Nyugati pályaudvar M, mind az Árpád híd M felől. A három buszjárat hétvégéken továbbra is megáll a szigeti bejárónál.
 
A fenti intézkedéseken túl számos további, a forgalmat enyhítő, gyorsabb közlekedést elősegítő intézkedést vezetünk be a jövő héten az Árpád híd, Hűvösvölgy, Pesthidegkút, az Erzsébet híd környékén, a pesti városközpont, Újbuda térségében, a nagykörúton. Emellett a hét közepétől sűrűbben közlekedik a H5-ös hév, fokozzuk a BRFK-val történő együttműködést, jelzőlámpákat hangolunk át, közúti zavarelhárító egységet hozunk létre. Mindezekről bővebben itt olvashatnak: http://www.bkk.hu/2013/10/azonnali-intezkedesek-a-forgalom-segitesere-budapesten/.