BKV.hu

Hamarosan átadjuk a megújult és akadálymentes Deák Ferenc tér és Ferenciek tere állomásokat

2022-12-21 14:03:00

Az eredetileg 2023. márciusára tervezett átadás a felújítási munkafolyamatok átütemezésével két hónappal korábban, már januárban megtörténik. A BKV Zrt. kezdeményezésére a kivitelezők partneri együttműködésével valósulhat meg az előrehozott nyitás.

A Deák Ferenc tér az M3 metróvonal legforgalmasabb állomása, ami egyben fontos közlekedési csomópont és szintén kiemelt forgalmú a városközpontban elhelyezkedő Ferenciek tere állomás is. Mindkét megállóhely megnyitásával jelentősen könnyebbé válik az utasok és a közúton közlekedők helyzete is. A Kőbánya-Kispest végállomás és Deák Ferenc tér között szerelvények szállítják majd az utasokat, tehát megszűnik a buszpótlás ezen a szakaszon. Az M3 metróvonal minden megújult állomása akadálymentesen elérhető, a Deák Ferenc téren egy nagy kapacitású hagyományos lift-, a Ferenciek terén pedig ferdepályás felvonó épült.

A Deák Ferenc tér és Ferenciek tere állomásokon november végén kezdődtek el a műszaki átadás-átvételi eljárások és már zajlanak a próbaüzemi tesztek is. Az állomási próbaüzem valamennyi gépészeti- és elektromos berendezés és rendszer működésének vizsgálatát jelenti, majd következnek az integrált tesztek és a próbafutások, ami már az üzemszerű használatra kész állapot igazolására szolgál. Amennyiben minden teszt és próba sikeres, és az illetékes hatóságok is engedélyt adnak a forgalom indítására, akkor január közepén két megújult állomás kapcsolódik be a metróközlekedésbe az M3 vonalán.

A Deák Ferenc tér és Ferenciek tere állomások átalakult utastereiről képes galériát és videós összefoglalót készítettünk, hamarosan pedig azt is bemutatjuk mi inspirálta tervezőket az építészeti koncepció kialakításakor.

 

BKV Zrt.

2022. 12. 21.