BKV.hu

Forgalmi változások a március 15-ei ünnepi hétvégén

2012-03-14 10:41:10

A március 15-ei ünnepi hétvégén számos rendezvényt tartanak Budapesten, amelyek miatt a forgalmat több helyen korlátozzák. A lezárások főbb közlekedési útvonalakat érintenek, változnak a tömegközlekedési járatok menetrendjei is. Az ünnepnap és az azt követő munkanap-áthelyezés miatt pedig változik a parkolás rendje is.


Tömegközlekedés

Március 15-én a következő változásokra kell számítani a tömegközlekedést választó utasoknak.


A 2-es villamosok a Kossuth Lajos tér zárása miatt üzemkezdettől várhatóan 19.00 óráig csak a Vágóhíd és a Boráros tér között közlekednek, a Boráros tér és a Jászai Mari tér között a 2 villamospótló autóbuszokkal lehet utazni.

2v

JÁSZAI MARI TÉR - BORÁROS TÉR H
MÁRCIUS 15-ÉN


BORÁROS TÉR H - JÁSZAI MARI TÉR
MÁRCIUS 15-ÉN



A 70-es és 78-as trolibuszok 6.00 órától 19.00 óráig, a Kossuth Lajos tér lezárása miatt a térig eredeti útvonalon, majd a Vértanúk terén visszafordulva a Báthory utca - Szemere utca - Kálmán Imre utca, tovább eredeti útvonalon járnak. A Honvéd utcai megállót az Erzsébet királyné útja, aluljáró, ill. a Keleti pályaudvar felé a Szemere utca kereszteződése utánra helyezik át. A Vértanúk tere esetleges zárásakor a trolibuszok a Kozma Ferenc utcáig közlekednek.

A 115-ös autóbuszok üzemkezdettől kb. 13.00 óráig, majd 19.00 órától várhatóan üzemzárásig a Kossuth Lajos teret elkerülve, módosított útvonalon közlekednek, azonban minden menetrend szerint érintett megállójukban megállnak. Várhatóan 13.00 és 19.00 óra között azonban a buszok módosított, rövidített útvonalon, az Árpád híd és a Nyugati pályaudvar között közlekednek.


A 47-es és 49-es villamosok 8.00 és 10.30 között-a Múzeum körút lezárása miatt-a Batthyány térre terelve közlekednek. A Kiskörút irányába utazóknak a Szent Gellért térről a 7-es illetve a 173-as autóbuszt, a Batthyány térről pedig a 2-es metrót ajánljuk.


A 109-es autóbuszok 8.00 és 21.00 óra között a Múzeum körút, majd a Deák Ferenc tér lezárása miatt megosztva közlekednek egyrészt Óbuda, Bogdáni út és Nyugati pályaudvar között 206-os, másrészt Kőbánya alsó vasútállomás és a Kálvin tér között 109-es jelzéssel.


Az 5-ös és a 178-as autóbuszok módosított útvonalon közlekednek az ünnepnapon. Várhatóan 9.50 és 10.50 között a Múzeum körút-Astoria-Kossuth Lajos utca-Erzsébet híd és az Attila út lezárása idején. Ezen időszakban a Keleti pályaudvar, illetve Rákospalota felé a buszok nem érintik a Ferenciek tere, Astoria, Uránia és Blaha Lujza tér megállókat, terelt útvonalukon a következő ideiglenes megállókban lehet felszállni a buszokra: Rudas gyógyfürdő, Szent Gellért tér, Fővám tér, Kálvin tér, Corvin- negyed, Harminckettesek tere, Rákóczi tér, Népszínház utca. A Naphegy tér, illetve a Pasaréti tér felé kimaradnak a következő megállók: Blaha Lujza tér, Uránia, Astoria, Ferenciek tere, Szarvas tér, Dózsa György tér; az ideiglenes megállók: Blaha Lujza tér, Rákóczi tér, Harminckettesek tere (a 923-as busz megállói), Kálvin tér, Fővám tér, Rudas gyógyfürdő, Ybl Miklós tér, Clark Ádám tér.


Az 5-ös és a 178-as autóbuszok kb. 13.30 és 19.00 között, a Szabad sajtó út lezárása idején egyik irányban sem érintik a Ferenciek tere megállót. Az ideiglenes megállók a Keleti pályaudvar, illetve Rákospalota felé: Rudas gyógyfürdő, Szent Gellért tér, Fővám tér, Kálvin tér. A Naphegy tér, illetve a Pasaréti tér felé pedig a Kálvin tér, Fővám tér, Rudas gyógyfürdő megállókban állnak meg a buszok.


A 7-es, 7E, 173-as és a 173E autóbuszok módosított útvonalon közlekednek kb. 9.50 és 10.30 között, a Múzeum körút-Astoria-Kossuth Lajos utca-Erzsébet híd zárása idején. Ebben az időszakban a pesti végállomások irányában a buszok nem érintik a Rudas gyógyfürdő, Ferenciek tere, Astoria, Uránia, Blaha Lujza tér megállókat. A terelt útvonalukon a következő ideiglenes megállókban lehet felszállni a buszokra: Fővám tér, Kálvin tér, Corvin-negyed, Harminckettesek tere, Rákóczi tér, Népszínház utca. A budai végállomások irányában kimaradó megállók: Blaha Lujza tér, Uránia, Astoria, Ferenciek tere, Rudas gyógyfürdő. Az ideiglenes megállók: Blaha Lujza tér, Rákóczi tér, Harminckettesek tere, Kálvin tér, Fővám tér. Ebben az időszakban a gyorsjáratok is megállnak a Szent Gellért téren.


A 7-es, 7E, 173-as és a 173E autóbuszok kb. 13.30 és 19.00 óra között, a Szabad sajtó út lezárásának idején egyik irányban sem érintik a Rudas gyógyfürdő illetve a Ferenciek tere megállókat. Az ideiglenes megállók mindkét irányban a Fővám tér és a Kálvin tér.


A 8-as és 112-es autóbuszok módosított útvonalon közlekednek kb. 9.50 és 10.30 között, a Múzeum körút-Astoria-Kossuth Lajos utca-Erzsébet híd zárása idején. Ekkor a buszok nem érintik az Erzsébet híd, pesti hídfő (csak a 8-as), Ferenciek tere, Astoria, Uránia, Uránia végállomás, illetve az Uránia, Astoria, Ferenciek tere, Erzsébet híd budai hídfő megállókat. Az ideiglenes megállók: Szent Gellért tér, Fővám tér, Kálvin tér (ideiglenes végállomás), Fővám tér, Rudas gyógyfürdő.


A 8-as és 112-es autóbuszok kb. 13.30 és 19.00 óra között a Szabad sajtó út lezárásának idején egyik irányban sem érintik az Erzsébet híd, pesti hídfő és a Ferenciek tere megállókat. Az ideiglenes megállók az Uránia irányában a Szent Gellért tér, a Fővám tér és a Kálvin tér, míg a budai végállomások irányában a Kálvin tér, a Fővám tér és a Rudas gyógyfürdő.


A 16-os autóbuszcsalád járatai a Budai várban tartandó programok miatt egész nap megosztva közlekednek: a 16A buszok a Széll Kálmán tér és a Bécsi kapu tér között, a 16-os buszok pedig a Deák Ferenc tér (illetve a Nyugati pályaudvar) és a Dísz tér között járnak.


Ezen felül a 16-os buszok üzemkezdettől 13.00 óráig, majd kb. 20.00 órától üzemzárásig a Deák Ferenc tér és a Dísz tér között közlekednek, a régi 16-os autóbusz útvonalán járnak. Az ünnepi menet idején, kb. 10.20 és 11.00 óra között a Palota út lezárása miatt a Deák Ferenc tér és a Széll Kálmán tér (Várfok utca) között járnak. 13.00 és 15.00 óra között, a Széchenyi István tér lezárása miatt a Dísz tér és Batthyány tér között közlekednek. Kb. 13.20 és 13.50 között, a felvezető menet idején a Batthyány tér és a Széll Kálmán tér (Várfok utca) között járnak a Clark Ádám téren és a Budai Váron át. 15.00 órától kb. 20.00 óráig a Dísz tér és Nyugati pályaudvar között közlekednek a belvároson át az autóbuszok, a Deák tér lezárása miatt.


A 105-ös autóbuszok 13.00 és 15.00 között, a Széchenyi István tér lezárása és az Andrássy úti menet idején megosztva közlekednek egyrészt az Apor Vilmos tér és a Batthyány tér között, másrészt a Gyöngyösi utca és a Hősök tere között, rövidített útvonalon közlekednek. 15.00 és kb. 20.30 között bár teljes útvonalukon közlekednek, de a Deák Ferenc tér lezárása miatt kihagyják az Erzsébet téri betérőt, ezért az Apor Vilmos tér felé a József Attila utcában kialakított ideiglenes megállóban -a módosított útvonalon közlekedő 16-os busszal együtt-megállnak.


A 86-os autóbuszok 16.45 és 18.30 között a Bem József tér zárása miatt megosztva közlekednek egyrészt Újbuda, Függetlenségi Park és a Döbrentei tér között, másrészt pedig 17.20-ig Óbuda, Bogdáni út és a Batthyány tér, majd 18.30-ig Óbuda, Bogdáni út és Margit híd, HÉV állomás között.


Fontos megjegyezni, hogy a fenti módosítások tájékoztató jellegűek, operatív intézkedések során akár jelentős változásokra is számítani lehet.


Március 15-én a tömegközlekedési járatok az ünnepnapi (vasárnapi vagy hétvégi) menetrendjüknek megfelelően, míg másnap, 16-án, pénteken a szombati (vagy hétvégi) menetrendnek megfelelően közlekednek. Március 17-én, szombaton és 18-án, vasárnap a szokásos hétvégi forgalmi rend lesz érvényben.


Az áthelyezett munkanap miatt március 24-én, szombaton az iskolaszüneti pénteki menetrend szerint közlekednek a járatok.

Közúti lezárások


A március 15-i állami ünnepségek miatt tilos megállni a táblákkal jelölt helyeken a rendezvények végéig: kedd este 18 órától a Várban a Dísz téren. Szerda déltől a budai vár környékén az Attila úton a Szarvas tér és a Dózsa György tér között; a Dózsa György téren, a Palota úton, a Hunyadi János úton, a Tárnok utcában, a Szentháromság utcában, az Úri utcában, az Országház utcában, a Színház utcában, a Szentháromság téren, a Kapisztrán téren, a Bécsi kapu téren és a Váralja utcában.


Szerdán 12 órától megállási tilalom lesz a Kossuth Lajos tér környékén az Alkotmány utcában, a Vértanúk terén, a Vajkay utcában, a Szalay utcában, a Balassi Bálint utcában, a Széchenyi rakparton, az Olimpiai parknál, az Október 6. utcában és az Arany János utcában.


A Nemzeti Múzeum térségében a Múzeum körúton, a Pollack Mihály téren, a Puskin utcában, a Trefort utcában, a Múzeum utcában, az Ötpacsirta utcában, a Reviczky utcában, a Bródy Sándor utcában és a Szentkirályi utcában lesz érvényben megállási tilalom szintén szerdán déltől.


Szerda este 18 órától a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Széchenyi István téren az MTA előtti parkolóban, a pest alsó rakparton a Lánchíd mindkét oldalán és a Szent István parki lehajtónál, a József nádor téren, a Döbrentei téren, az Apáczai Csere János utcában, a Szalay utcában, a Nyugati téri parkolóban, a Kodály köröndön, a Városligetben az Olof Palme sétányon és Budán a Bem téren, valamint este nyolc órától a Lánchíd utcai parkolóban is tilos lesz megállni.


Március 15-én az állami ünnepségek miatt a rendezvények végéig lezárják a forgalom elől a következő útszakaszokat:


Reggel 6 órától este 19 óráig a Kossuth Lajos teret és az Alkotmány utcát. Ugyancsak reggel hattól zárják le a budai vár területét a Fortuna köztől és a Szentháromság utcától a Dísz térig, az Úri utcát, a Kapisztrán teret, a Dísz teret és a Tárnok utcát.


Reggel 7 órától a Múzeum körutat, a Szentkirályi utcát, a Puskin utcát, a Múzeum utcát, a Bródy Sándor utcát, a Pollack Mihály teret, a Reviczky utcát és az Ötpacsirta utcát.


Reggel 8 órától fél tízig az Alkotmány utca-Kiskörút útvonalat és a Kossuth Lajos utca-Erzsébet híd-Attila út-Dózsa György tér-Palota út útvonalat zárják le a forgalom elől.


Délelőtt 10 órától forgalomkorlátozások várhatók a Károly körúton és az Erzsébet téren 21 óráig, 12.30-tól felvonulás indul a Kodály körönd-Andrássy út-Erzsébet tér-Bajcsy-Zsilinszky út útvonalon. 11 órától várhatóan délig rendezvényt tartanak a Belvárosban a Petőfi téren. 11 órától motoros felvonulás okozhat fennakadást egyebek közt a Jagelló út-BAH-csomópont-Alkotás utca-Krisztina körút-Vérmező út-Margit körút-Margit híd-Szent István körút-Bajcsy-Zsilinszky út-Andrássy út, az Erzsébet tér-Károly körút-Dohány utca-Síp utca-Rákóczi út-Kerepesi út-Veres Péter út-Szabadföld út 3-as főút kivezető szakasza útvonalon. 11 órától futóverseny indul Pestszentlőrincen a Kastélydombról a Nemes utca-Királyhágó utca-Halomi út-Száva utca -Gyékény tér-Dráva utca-Bököny utca-Mályinka utca-Fogoly utca-Péterhalmi út -Kettős-Körös utca-Lőrinci út-Vezér utca-István utca-Kastélydomb útvonalon. Ezekben az utcákban szintén időszakos forgalomkorlátozásra kell számítani.


Délután 13.30 és 15 óra között lezárásra kell számítani egy felvonulás miatt a Dísz tér-Hunyadi János utca-Lánchíd-József Attila utca-Október 6. utca-Arany János utca-Bajcsy-Zsilinszky út és a Nyugati tér-Nagykörút-Balassi Bálint utca-Kossuth Lajos tér útvonalon. 14.15-től a Nyugati tér-Szent István körút-Jászai Mari tér-Balassi Bálint utca-Kossuth Lajos tér útvonalon, 14.30 órától a Jászai Mari tér-Balassi Bálint utca-Kossuth Lajos tér útvonalon kell ugyancsak forgalomkorlátozásra számítani.


15.30-tól demonstráció kezdődik az út teljes lezárása mellett a Szabad Sajtó úton. A korlátozás várhatóan 19 óráig tart.


16.45-től felvonulás indul Erzsébet híd-Döbrentei tér-Döbrentei utca-Ybl Miklós tér-Lánchíd utca-Clark Ádám tér-Fő utca-Jégverem utca-Bem rakpart-Bem tér útvonalon. Itt várhatóan 18.15-ig kell kisebb nagyobb korlátozásokra számítani.


Az érintett rendezvények környezetében több helyen kell számítani megállási, illetve várakozási tilalomra.


A lezárások és terelések tényleges időpontja a rendőrség operatív döntése alapján változhat.


Parkolás


A BKK működési területén az ünnepnap, illetve a március 16-i áthelyezett pihenőnap miatt a következő változásokra kell számítani a parkolást illetően.


Március 15-én, csütörtökön valamint, március 16-án, pénteken a főváros teljes területén díjmentes lesz a közterületi parkolás. Tekintettel arra, hogy a pénteki nap helyett március 24-e (szombat) munkanapnak minősül, ezért a szombati nap díjköteles.


A BKK által üzemeltetett P+R parkolók a hosszú hétvégén is a megszokott rend szerint működnek, tehát Kőbánya-Kispesten, Újpest-Városkapunál, a Margitszigeten, Budagyöngyénél a megszokott rend szerint fizetni kell a parkolásért. Ugyanez érvényes a városligeti autóbusz parkolóra is.
A részletes változások és a további fontos információk megtekinthetők a BKV (www.bkv.hu), illetve a FŐVINFORM honlapján (www.fovinform.hu, telefon: +36 1 317 1173).

Budapest, 2012. március 14.
Budapesti Közlekedési Központ