BKV.hu

Fényfüggönyös Villamos az ünnepek hangulatáért

2022-12-15 12:44:00

A BKV az idén energiatakarékos, fényfüggönnyel díszített járművet indít útnak december 16-án.

 

Az adventi időszak egyik budapesti jelképe a 2009-óta közlekedő fényvillamos. Jó látni, hogy rengetegen szeretik e különleges járatot, és nemcsak a budapestiek: sokan az ország más pontjairól, sőt külföldről is érkeztek a fővárosba csak azért, hogy utazhassanak az ünnepi villamoson. Ezért is igyekeztünk az évek során úgy alakítani a menetrendjét, hogy a város több pontján is felbukkanjon, sőt, idővel egész flottát építettünk fényjárművekből.

Az energiakrízis miatt a teljes flotta idén nem indul el, de vállaltunk kereste a megoldást arra, hogy valamilyen módon mégis kedveskedhessünk mindenkinek az év ezen kitüntetett időszakában, és járatainkon utazva is átérezhessék az adventi várakozás időszakának szépségét. Elindult Adventi Villamosunk, amely reményeink szerint mindenkit melegséggel tölt el, idén is közlekedik Mikulásbuszunk, a legkisebbeknek nagy örömére, valamint bízunk benne, hogy a kisföldalattiban neves művészek tolmácsolásában egészen karácsonyig felcsendülő legszebb ünnepi verseink is meghitt pillanatokat szereznek utasainknak.

Fentieken túl a BKV az idén az energiahatékonyság jegyében díszít fel fényfüggönnyel egy KCSV-7-es járművet. A típus alkalmas arra, hogy plusz energia felhasználása nélkül üzemeltesse a jármű tetején lévő oldallemezről „lehulló” fényfüggönyt, hiszen fékezési energiát visszatápláló rendszer működik a villamoson. Ez az eszköz a mozgási energiát alakítja át elektromos energiává, amit visszatáplál a rendszerbe, illetve az akkumulátorba. Ennek köszönhetően lehetőség van bizonyos mennyiségű led-világítás plusz energia és többletköltség felhasználása nélküli üzemeltetésére.

A Fényfüggönyös Villamossal célunk egy energiahatékony, visszafogott megvalósítás volt, amely a jelenlegi helyzethez igazodva, az energiaszámlát nem növelve tud örömet szerezni utasainknak. Bízunk benne, hogy jövőre a megszokott módon várhatjuk az ünnepeket, addig is fogadják szeretettel Fényfüggönyös Villamosunkat.

A villamos december 16-án indul és egészen január 8-ig szállítja utasait. Kivilágítással minden nap kb. 15.30 és 22 óra között közlekedik. Hétköznapokon a 2-es villamos vonalán, hétvégeken pedig az alábbi menetrend szerint jár:

 

Dátum

Vonal

12.17.

41

12.18.

56A

12.25.

14

12.26.

2

12.31.

49

01.01.

12

01.07.

19

01.08.

41

 

A Fényfüggönyös Villamos közlekedése valós időben is követhető a bkk.hu/unnepijaratok oldalon.

Jöjjenek és szálljanak fel Fényfüggönyös Villamosunkra!

 

2022.12.15.

BKV Zrt.