BKV.hu

Ez most az együttműködés, nem pedig a tüntetés ideje


2012. február 7-ére demonstrációt hirdettek a BKV érdekképviseletei. Bár egy demokráciában a véleménynyilvánítás elfogadható és természetes módja a tüntetés, a demonstráció, mégis azt gondoljuk, hogy ebben a helyzetben, amikor a BKV menedzsmentje a Társaság fennmaradását, minden BKV-s munkáját és fizetését igyekszik biztosítani - érthetetlen és értelmetlen.

Minden bizonnyal a tüntetés szervezői előtt is ismert, hogy a BKV jelenlegi helyzete és annak megoldása elsősorban nem a BKV kompetenciája. Több évtizedes finanszírozási probléma gyűrűzött oda, hogy a Társaság vezetése olyan rendkívüli intézkedések bevezetésére és súlyos, a dolgozókat is közvetlenül érintő döntések meghozatalára kényszerült, amelyeket az elmúlt hetekben tapasztaltak munkatársaink. A Kollektív Szerződés felmondása - amelyet a Fővárosi Közgyűlés utasítására és a BKV Igazgatóságának megerősítő döntése alapján Dr. Várszegi Gyula vezérigazgató 2011. november 30-án írt alá - és a bevezetett takarékossági intézkedések természetes módon rosszul érintik a dolgozókat, de nem szabad elfelejteni, hogy ebben a helyzetben a BKV vezetése egy oldalon áll a munkavállalókkal. Ez az oldal pedig a Társaság finanszírozásának rendbetétele, és az, hogy a szűkös lehetőségek között is elfogadható körülmények között dolgozva, tisztességes munkával korrekt megélhetést biztosíthasson minden BKV-s dolgozó magának és a családjának.

A BKV vezetése nem ért egyet a demonstrációval, de elfogadja az érdekképviseletek véleménynyilvánításának ezen módját. A BKV vezetése továbbra is azon van, hogy a Tulajdonossal együttműködve megtalálja a Társaság finanszírozásának hosszú távú megoldását. A BKV vezetése továbbra is azon van, hogy tárgyalásos úton, a szakszervezetekkel egyetértésben kialakítson egy olyan új, korszerűbb Kollektív Szerződést, amely összhangban áll az új Munka Törvénykönyvével. A BKV vezetése az utasok felé továbbra is a szolgáltatás biztonságos fenntartását, a munkavállalók felé pedig a fizetések biztosítását tekinti elsődleges feladatának, éppen ezért - ahogy eddig is minden hónapban - a fizetések átutalása február 8-án (vagyis holnap) megtörténik.

Fontos azonban megérteni: tolerancia, a körülmények megismerése és együttműködés nélkül félő, hogy nem tudunk a "BKV távoli jövőjéről" beszélni. Ehhez minden munkavállalóra szükség van, függetlenül attól, hogy hol, milyen beosztásban, milyen feladatot lát el a Társaságon belül.

A demonstráció várhatóan 15:30-tól 16:30-ig tart majd. Az érdekképviseletek petícióját a BKV vezetése átveszi, az abban foglaltakat pedig megfontolja. Nyitottan várjuk továbbá kedves utasainkat is, akiknek képviselőit Dr. Várszegi Gyula személyesen is fogadja.

A BKV vezetése egyúttal minden munkatársát arra kéri, hogy a továbbiakban is legjobb tudásuk szerint dolgozzanak azon, hogy a nehéz helyzetben is megfelelő színvonalon lássuk el a Budapest biztonságos közlekedésének fenntartásához szükséges feladatokat - ki-ki a maga területén, a maga szaktudásával járuljon hozzá a közös munkához.

A környéken lakók türelmét és megértését a BKV menedzsmentje is kéri, az utcán eltöltött időt pedig egy pohár forró teával szeretnénk elviselhetőbbé tenni!