BKV.hu

Ez az együttműködés ideje. A sztrájkfenyegetés nem segíti a megállapodás megkötését

2013-03-14 21:03:42

A BKV Igazgatósága hétfőn - március 11-én - döntött a bértömeg-emelés lehetőségéről és mértékéről, amelyről a Társaság vezetése azonnal tájékoztatta a munkavállalói képviseleteket, illetve a közvéleményt. Mégis megdöbbenve tapasztaljuk, hogy a Közösségi Közlekedési Dolgozók Szakszervezetének egyes vezetői félretájékoztatják a dolgozókat. A sztrájkfenyegetés nem segíti elő a bérmegállapodás megkötését, ahhoz higgadt tárgyalásokra van szükség, amire nyitott a Társaság vezetése.

A nehéz gazdasági helyzet ellenére a BKV Igazgatósága hétfőn zöld utat biztosított az idei évre vonatkozó bértárgyalás megkötéséhez, amelynek megfelelően a teljes bértömeg 3%-a (közterhekkel együtt 1650 millió forint) béremelés céljából elkülönítésre került, amely rugalmasságot biztosít a tárgyalásokra, és amely személyenként a 3%-nál több béremelést is jelenthet. Ezen felül a munkáltatói ajánlat tartalmaz minden munkavállaló részére 5.000 Ft//hó étkezési utalványt. A Társaság vezetése nem kap béremelést, ez a megtakarítás a munkavállalóknál jelentkezik.

Nem tartjuk szerencsésnek, hogy a Közösségi Közlekedési Dolgozók Szakszervezetének egyes vezetői folyamatosan félretájékoztatják a dolgozókat, és a gazdasági helyzethez képest korrekt béremelési javaslatot elutasítva munkabeszüntetéssel fenyegetőznek, annak ellenére, hogy az egyeztetések folyamatosak és mindenkinek a megegyezés az érdeke. Továbbá a szakszervezetek a keddi plenáris ülés keretében egyetértettek azzal, hogy szűkebb körben, az Állandó Bizottság keretében megvizsgáljuk: a felajánlott keretösszegen belüli rugalmassággal élve az emelés milyen elvek szerint osztható szét, és az összegszerűen mennyit jelenthet az egyes munkavállalók vonatkozásában. Az emelések pontos mértéke és a differenciálás szempontjai a bérgazdálkodás teljes áttekintése és áttárgyalása alapján határozhatók meg, törekedve arra, hogy a szűkös gazdálkodási lehetőségeken belül a munkavállalók nagy többsége minél kedvezőbb feltételekkel részesüljön e jutattásból. Ennek megfelelően március 12-én, szerdán az első szűk körű szakmai egyeztetés meg is történt, amely jövő hét kedden folytatódik, és reményeink szerint akár egy héten belül megállapodás is születhet.

A BKV jelenlegi pénzügyi helyzetében az is kiemelkedő, hogy az előzetes Üzleti Terv sarokszámainak elfogadásával lehetőség nyílik a bértömeg-emelésére. A BKV vezetése megérti a munkavállalók szempontjait, ugyanakkor azt várja, hogy a munkavállalók is értsék meg a BKV helyzetét. A felelőtlen sztrájkfenyegetés csak nehezíti a munkáltató és a munkavállalói képviseletek közötti párbeszédet.


BKV Zrt.