BKV.hu

Év végi rekord: napi két új busz a BKV-nál

2022-12-21 11:12:00

Idén 135 autóbusszal újult meg a járműflotta

 

Az elmúlt évtizedekben a BKV autóbuszbeszerzése elmaradt attól, amely az állomány műszaki állapotának és szolgáltatási színvonalának szinten tartásához szükséges lett volna. Most október és december között mindössze 64 nap alatt 135 db új Mercedes-Benz gyártmányú autóbuszt helyeztek forgalomba munkatársaink. Ezzel pedig alapjaiban újult meg eszközállományunk.

2022-ben 50 db szóló és 50 db csuklós autóbusz tartós bérlése, valamint 22 db szóló és 13 db csuklós jármű beszerzése, azaz összesen 135 darab autóbusz tette lehetővé a jelentős mértékű megújulást. A harmadik generációs Mercedes-Benz Conecto típusú járművek az Omnibus Hungária Kereskedelmi Kft. és az INTER TAN-KER CITY Kft. alkotta konzorcium közreműködésében érkeztek a BKV-hoz. Az elsőként fogalomba helyezett járművek mára közel 15.000 km-t futottak Budapest útjain, az utolsó autóbuszt pedig december 15-én vette át a BKV. A járműflotta frissítésével fokozatosan 152 darab korszerűtlen egyedet vonunk ki a forgalomból, ennek is köszönhetően elmondható, hogy 2022 végére 3 évvel csökkent az autóbusz állomány átlagéletkora a szeptember 30-ai állapothoz képest 13,9-ről 10,8 évre, ami még mindig elmarad ugyan az optimálistól, ugyanakkor további javulásra számíthatunk a tavaszi időszakban, amikor véget ér az M3 metróvonal rekonstrukciója, ami egyben az autóbuszos pótlási tevékenység végét is jelenti. Az így megszűnő teljesítmény-szükséglet miatt további korosabb típusoktól válhatunk meg, ez pedig homogénebb, jól kezelhető és hatékonyabban karbantartható állományt eredményez, valamint ezáltal a teljes flotta több mint kétharmada Euro VI-os motorral rendelkezik majd.

Mindezeken túl a beszerzésnek és bérlésnek köszönhetően búcsút vehettünk a magaspadlós autóbuszoktól, azaz mostantól 100 %-ban alacsonypadlós, közel 100 %-ban klimatizált járművek közlekednek a BKV kötelékében. Az autóbuszok magas komfortfokozata hozzájárul társaságunk szolgáltatási színvonalának javulásához, a modern, tiszta Euro VI-os környezetvédelmi besorolású dízelmotorok pedig a főváros tisztább levegőjéhez. Emellett pedig immár buszaink közel fele a legkorszerűbb hajtáslánc-technológiát képviseli.

2022 tehát mérföldkő volt a BKV számára, amely arra ösztönöz minket, hogy tovább folytassuk járműfiatalítási tevékenységünket, hiszen a megújulás nélkülözhetetlen a fenntartható, magas színvonalú és gazdaságos szolgáltatás ellátásához.

 

2022.12.21.

 

BKV Zrt.