BKV.hu

Előzzük meg együtt a köztulajdon rongálását!

2014-08-13 11:17:36

Sajnos előfordul, hogy a grafitizés, a tag-elés nem a megfelelő helyen és időben történik – így az önkifejezés effajta módjának gyakran a tömegközlekedési eszközök is áldozatául esnek, ami tagadhatatlan károkat okoz a BKV-nak. Ennek következtében nemcsak az utazóközönség kénytelen az egyre inkább megviselt külsejű járműveket használni, de a járművek firka- és karcmentesítése évente közel 100 millió forintos pluszköltséget jelent.

 

Természetesen vannak módszerek, amelyekkel meg lehet előzni a teljes tönkretételt, és a BKV  - ahol csak tud - , él is ezekkel az eszközökkel, melyek költségesek ugyan, de korántsem kerülnek annyiba, mint például egy összekarcolt ablaküveg cseréje… Az újonnan forgalomba helyezett járműveket például nanotechnológiás bevonattal védjük, az üvegfelületeket védőfóliával látjuk el.

 

Ezzel a közelmúltban kifejlesztett nanotechnológiás bevonattal, illetve az üvegek karcmentes fóliázásával hatékony, láthatatlan és hosszú távon olcsóbb védelem biztosítható a rongálások ellen: az üvegfelületekre és a belső térelválasztókra tapasztott vékony réteget ugyanis könnyen eltávolítják kollégáink a rajta lévő firkákkal és karcokkal együtt. Az ablakok fóliázása már megtörtént a 2-es metró teljes járműparkján, és Combino villamosaink ablakait is védőréteg borítja. Ez átlagosan félévente 3,8 millió forintjába kerül a BKV-nak  és 2011 óta, csak a villamosok védelmére, közel 2 070 000 folyóméternyi fóliát használt fel Társaságunk.

 

Egyes járműveket kamerarendszerrel is felszereltünk annak érdekében, hogy a járművezető és a forgalmat ellenőrző szakemberek megelőzhessék a balesetvédelmi szempontból  kockázatos helyzeteket, illetve - ami nem elhanyagolandó - , tetten érhessék a rongálókat. A rendszer működik, hiszen a BKV Forgalombiztonsági Osztályának adatai szerint 2014. első félévében 109 olyan járműrongálás történt, mely helyszíni rendőri intézkedést vont maga után. 

 

Ön sem szeretné, hogy autóját, motorját, kerékpárját, gyermeke babakocsiját összefirkálják vagy megkarcolják. Előzzük meg együtt a köztulajdon rongálását!