BKV.hu

Éljünk kis lábon, tegyük élhetőbbé Budapestet!

2021-04-22 10:12:33

Közlekedj közösen! ez a mondat is szerepel többek között a magyar Föld Napja Alapítvány idei felhívásában. Mit tehetünk mi egyénként és közösen azért, hogy unokáinkra és dédunokáinkra is egy élhető világot hagyjunk szűkebb és tágabb környezetünkben?

 

A Budapesten élők mindennapjaiban kikerülhetetlen a BKV, ezzel társaságunk is tisztában van. Annak érdekében, hogy a fővárosi emberek, és az ideérkezők mobilitását is kielégítsük, és a lehető legkevésbé szennyezzük szolgálatásainkkal a város levegőjét, sok mindent tehetünk és tettünk eddig is. Fejlesztéseink és vállalásaink – ha olykor kicsinek tűnő lépésekkel is –, de azt a célt szolgálják, hogy a környezetünk védelmét szem előtt tartva teljesítsük a feladatainkat.

Életünk fenntarthatóságáért tehetünk azzal is, ha növényeket, fákat ültetünk, nem szemetelünk, illetve a hulladékot szelektíven gyűjtjük, de azzal is, ha aszerint választjuk meg a közlekedési eszközök használatát, hogy azok mennyire kímélik környezetünket.

Ebben az évben a COVID miatt minden más mint korábban. Most a csoportos, közvetlen találkozásokat igénylő akciók helyett inkább azt nézzük meg, hogy gondolkodásunkat, életünket mely elhatározások mentén tudjuk módosítani környezetünk, egészségünk védelme érdekében. 

 

Miért igaz az állítás, hogy aki BKV-val utazik, védi a környezetét?

 

Mert az  M3-as metró óránként egy irányban akár 15 ezer utast is elszállít, ezzel a reggeli csúcsidőben  körülbelül egy a Blaha Lujza tértől Gyöngyösig érő, 75 km-es hosszúságú kocsisortól mentesíti  a főváros.

Mert ha az a 7 ezer utas, akiket a Combino egy óra alatt képes szállítani autóba ülne, minimum (autónként 4 utassal számolva) legalább 1750 autóval  több közlekedne a főváros nagykörúti szakaszán.

Mert a 70-es vonalon közlekedő trolibusz a Kossuth tértől az Olof Palme sétányig 5,3 km-t tesz meg, de ezalatt nem bocsát ki széndioxidot. Ha az utasok egy itthon gyakori típusú alsó-közép kategóriás Euro VI. bersorolású személyautóval tennék meg ezt az utat, akkor nagyjából 25 autóval több közlekedne a vonalon.   

Hétvégén, szabadidőnkben is lehetünk környezetvédők, hiszen van jónéhány kirándulóhely, túraútvonal, ahová közösségi közlekedéssel is eljuthatunk (Zöldülő BKV )

 

Mi a BKV-nál egész évben törekszünk a környezetvédelemre.

 

Ennek érdekében veszünk részt a Fenntarthatósági témahét rendezvényben, vagy a Virtuális Erőmű Programban, amelyet olyan sikeresen teljesítettünk, hogy 2014 óta minden évben elnyertük az Energiatudatos Vállalat címet. 2021 februárjában újabb mérföldkőhöz érkeztünk, Magyarországon 30. szervezetként a - környezetvédelem iránti elkötelezettségünknek köszönhetően -  megszereztük az EMAS védjegyet. Kisebb lépések, de említésre méltóak, hogy metró járműtelepeinken bevezettük a mosható géprongyok rendszerét, így évente több mint felére csökkent az ebből származó veszélyes hulladék keletkezése, de fontos az is, hogy járműmosóink vízvisszaforgatással működnek, ennek köszönhetően a tisztítószeres mosás után csak az öblítéshez használunk tiszta vizet, így átlagosan 80 %-kal kevesebb vizet használunk fel.

Bízunk abban, hogy a személyes bakancslistákra felkerülhetnek az alábbi vállalások:

  • Autó helyett munkába/vásárolni BKV-val járok.
  • Hétvégén a BKV járataival indulok felfedezni a kirándulóhelyeket. 

A nap képe ezen a hétvégén a Föld napjáról szóljon! Facebook-oldalunkra várjuk a fényképeket parkok és járművek témában!

Várjuk Önöket járműveinken, utazzanak velünk, hogy tehermentesítsük a főváros útjait. Közlekedjünk közösen! 

 

BKV Zrt.