BKV.hu

Elektromos busz a Margitszigeten

Ismét különleges jármű érkezik Budapestre: a cseh SOR EBN 10,5 típusú alacsonypadlós, elektromos autóbuszt szeptember 27. és október 4. között teheti próbára a BKV tesztelőcsapata és a budapesti utazóközönség a 26-os autóbuszok útvonalán.

A környezetvédelem és a levegőszennyezés minimálisra való csökkentése előkelő helyen szerepel az autóbuszgyártók céljai között. A károsanyag-kibocsátásra vonatkozó szabványok és előírások szigorodó feltételei a gyártókat is egyre innovatívabb megoldások alkalmazására sarkallják - így jelentek meg a palettán a korszerű dízelmotorok mellett a hibrid hajtású, valamint az elektromos motorral és akkumulátorral működő autóbuszok. A BKV járműtesztelési programja nagyszerű lehetőséget nyújt arra, hogy mind a Budapesti Közlekedési Központ, mind pedig a BKV első kézből szerezzen tapasztalatokat az új fejlesztésű autóbuszok üzemeltetéséről, miközben a főváros utazóközönsége is közvetlen ismeretségbe kerülhet az autóbuszipar legfrissebb technikai újításaival.

A 85 férőhellyel - ebből 19 ülőhellyel - rendelkező, kifejezetten a városi közlekedés környezetbarát kiszolgálására tervezett SOR EBN 10,5 autóbusz hajtása teljesen elektromos. A működéshez szükséges energiát akkumulátorok tárolják, a vízzel hűtött aszinkron 3 fázisú, 120 kW-os motor szabályzását korszerű félvezetőkből felépített átalakító biztosítja. Átlagos utasterhelés mellett egy töltéssel 130-160 km megtételét garantálja a gyártó. Akkumulátorainak feltöltéséhez lassú töltés esetén 6-8 órára kell csatlakoztatni az elektromos rendszerhez. Az ehhez szükséges töltőoszlopot a teszt idejére az ELMŰ ingyenesen biztosítja a BKV Zrt. számára.

A 10,5 méteres, háromajtós jármű legnagyobb előnye, hogy környezetbarát hajtásának köszönhetően egyáltalán nincs károsanyag-kibocsátása, és a dízelmotorokhoz képest várhatóan "tankolása" is lényegesen olcsóbb. Az elektromos autóbusszal délutánonként találkozhatnak a Margitszigeten. Menetrendjét, műszaki leírását, valamint a róla készült fotókat megtalálják társaságunk honlapján, a BKV-zó menüpont alatt a Járműtesztekre kattintva.

Amint az már megszokottá vált, az autóbuszon való utazás most is ingyenes, cserébe csak utasaink véleményét kérjük. Társaságunk telefonos ügyfélszolgálatát a BKV INFO-t billentyűzve érhetik el, míg írásbeli észrevételeiket a bkv@bkv.hu e-mail címre küldött levélben, illetve honlapunk online ügyfélszolgálatán jelezhetik. Különösen számítunk véleményükre az utasülések számát, elhelyezkedését, az ülések közötti folyosó méretét, a kapaszkodók mennyiségét, a kapaszkodási lehetőséget illetően, de hasonlóan lényeges szempont az utazás során tapasztalt komfortérzet, valamint a jármű megjelenése, esztétikuma is.

Számítunk véleményükre - teszteljünk együtt!

Budapesti Közlekedési Központ

BKV Zrt.


Adatlap
Menetrend