BKV.hu

Elegáns XIX. századi HÉV-kocsit nyitunk ki az érdeklődők előtt

2021-07-08 16:00:00

 

Szentendrei múzeumunkban féltve őrzött járműmatuzsálemeink egy részét belülről csak szombati napokon láthatják közlekedésrajongó látogatóink. Ezen a héten az 1887-ben készült osztrák gyártású HÉV-kocsi belső terébe kísérjük el látogatóinkat – szakértő idegenvezetés mellett, továbbra is csak egy buszjegy áráért.

 

BHÉV B I pályaszámú személykocsija

 

 

 

A helyiérdekű vasútvonalak első vontatójárművei kéttengelyes gőztramway mozdonyok voltak.  1887-ben a helyiérdekű vasúti hálózat kiépítését és üzemeltetését kézben tartó Budapesti Közúti Vaspálya Társaság (BKVT) megrendelésére, de már leányvállalata, a Budapesti Helyiérdekű Vasutak (BHÉV) cégjelzésével elegáns kivitelű személykocsik érkeztek az utasok szállítására a fővárosba. A szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum állandó kiállításán látható első, B I típusjelű, eredetileg nyitott peronos, a grazi Weitzer gyárban készült személykocsi is ekkor került a társasághoz. Összesen 38 hasonló, de osztályában eltérő személykocsival indult meg a forgalom 1887-1888-ban a HÉV egymás után átadott három törzsvonalán. Később a kocsikat zárt peronúra alakították át, és egyéb változtatásokat is végeztek rajtuk, 1925-től a BHÉV 1925 új típusazonosító rendszerében P I jelzést kapták. A kocsitípus egészen 1966-ig, mintegy nyolcvan évig volt forgalomban.

 

A szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum jövőre 30 éves évfordulója előtt megkezdtük a kiállítás képi-információs anyagának megújítását, amibe már szintén betekinthetnek első két termünkben!

 

Szombatonként használható a Ganz UV villamos szimulátora is! Ha szereti az UV-villamosokat – kattintson ide!

A múzeum címe: Szentendre, Dózsa György út 3. (közvetlenül a HÉV végállomás és a Volán pályaudvar mellett).

Nyitva április 1-től október 31-ig, hétfő kivételével minden nap 10 és 17 óra között.

Érvényes jegyáraink:

  • Felnőtt: 350 Ft
  • Diák és nyugdíjas: 280 Ft
  • Fotó- és videójegy: 500 Ft

A múzeum már védettségi kártya nélkül is látogatható, maszk és a helyszíni kézfertőtlenítő használata is csak javasolt.

Tegyen virtuális sétát múzeumunkban! Kattintson ide!

2021. július 8.

BKV Zrt.