BKV.hu

Egy lépéssel közelebb az egyenlő bérekért

2021-03-08 08:00:01

A BKV idén is csatlakozott az Amnesty International Magyarország kampányához, melynek célja a nemek közötti bérszakadék felszámolása.

Büszkék vagyunk arra, hogy - ellentétben a negatív hazai és nemzetközi trendekkel - javadalmazási rendszerünk áttekinthetősége és következetessége által komoly eredményeket értünk el a bérezési esélyegyenlőség területén. Az úgynevezett HAY-rendszeren alapuló munkaköri-és bértarifarendszerünket 2018-ban vezettük be, ami lehetővé és elérhetővé tette - nemtől függetlenül - minden munkatársunk számára a kiszámítható és piacképes bér elérését.

Rendszerünket folyamatosan vizsgáljuk és fejlesztjük, így az esetleges bérezési anomáliák felszámolása is gyorsabbá válik, további pozitív hatásként jelentkezik az a tény is, hogy ezek a felgyorsult beavatkozások elősegítik a kollégáink – nők és férfiak egyaránt - bérezési helyzetének és foglakoztatási körülményeinek javítását is.

Március 8-a minden évben a Nemzetközi Nőnap jeles dátuma, a nők iránti megbecsülés és tisztelet napja. Bár támogatjuk a kedves köszönőszavakat, a virágcsokrok és jelképes ajándékok átnyújtását is, hisszük, hogy nemcsak egy napra és ezekre az elismerési formákra kel hagyatkoznunk.

A BKV Zrt. nemcsak elismeri a női munkatársakat, a Társaságunkért hozott nélkülözhetetlen és kiemelkedő eredményeket, hanem egyenlő és piacképes keresettel is honorálja azokat.
Az Amnesty International Magyarország által használt, nyugaton elterjedt számítási módszerek alapján örömmel számolunk be arról, hogy a 2020-as évre vonatkozó adataink azt mutatják, hogy a férfiak és nők közötti bérkülönbségek minimálisak, sőt esetenként a nőkre vonatkozó értékek még némileg kedvezőbbek is („+” értékek esetén a férfiak értéke a kedvezőbb, „-” értékek esetén a nőké).

A nagy-britanniai módszertan alapján számolt értékek:

1.    Férfi-nő átlag órabér különbség: -8,3 %
2.    Férfi-nő medián órabér különbség: -7,5 %
3.    Bónuszban részesülő nők és férfiak aránya: Férfi: 94,8 %, Nő: 93,4 %
4.    Bónusz átlagos különbség: - 5,8 %
5.    Bónusz medián különbség: + 12,4 %
6.    Fizetési negyedek férfi-nő aránya:

   •    Felső negyed: Férfi 70,4 % - Nő: 29,3 %

   •    Felső középső negyed: Férfi 81,6 % - Nő: 18,4 %

   •    Alsó középső negyed: Férfi 92,5 % - Nő: 7,5 %

   •    Alsó negyed: Férfi 83,0 % - Nő: 17,0 %


A leírt számok mutatják, hogy a BKV Zrt. nem csak elkötelezett a bérszakadék felszámolásban, hanem olyan kiemelkedő eredményeket értünk el, amik bizonyítottan garantálják a női munkavállalóink megbecsülését.

BKV Zrt.