BKV.hu

Egy lépéssel közelebb a komfortosabb szolgáltatás bővüléséhez a villamosvonalakon

2021-07-20 05:14:16

A mai napon a BKV Zrt. Igazgatósága döntött a jelentős sajtóérdeklődés övezte „Használt, alacsonypadlós villamosok beszerzése” tárgyú közbeszerzési eljárás megindításáról. Az eljárás sikeres lefolytatása után lehetőség nyílhat 35 db alacsonypadlós, használt Frankfurti villamos megvásárlásával az elöregedett Ganz-csuklós járművek lecserélésére, és a szolgáltatás színvonalának növelésére.

 

A BKV 620 darabos villamos járműállományának négyötöde meghaladta villamosoknál tervezett 30 éves élettartamot. Műszaki állapotát figyelembe véve a közel 50 éves átlagéletkorú 37 darabos Ganz-csuklós állomány cseréje a legsürgetőbb. Ezek a villamosok keskeny kialakításukkal – a többi budapesti villamos járműszélességéhez viszonyítva – és alacsony tömegükkel szinte bárhol tudnak közlekedni a BKV villamoshálózatán, leváltásukra ezért csak hasonló műszaki paraméterekkel rendelkező járművek megfelelők. A frankfurti villamosok hasonlóan keskeny kialakításuknak köszönhetően alkalmasak lehetnek erre a feladatra. A Ganz-csuklósoknál már jelen állapotukban is korszerűbbek, hiszen alacsonypadlós kialakításúak, életkoruk 24-28 év, tehát még legalább 15-20 évig üzemeltethetők.

 

Társaságunknál hónapok óta zajlik a járművek beszerzésének előkészítése. Az előkészületek keretében az összes releváns műszaki és üzemeltetési adatot beszereztük, alkalmunk volt a járműveket a helyszínen több alkalommal is megvizsgálni. Az összegyűjtött információk alapján elkészült:

  • A villamosok honosítási terve, amelynek része alkalmassá tételük a BKV hálózatára, illetve a klimatizálásuk is.
  • Egy előzetes gazdaságossági számítás, amelynek eredménye alapján a klimatizálás költségeit is figyelembe véve 10 éves futamidőre vetítve nagyságrendben hasonló költség mellett üzemeltethetők a frankfurti villamosok, mint a velük kiváltani szándékozott Ganz-csuklósok. Ugyanakkor klimatizálás nélkül több száz millió Ft-os nagyságrendű költségmegtakarítás is elérhető lenne ugyanezen időszak alatt a Ganz csuklós villamosok tovább üzemeltetéséhez képest, az alacsonypadlós kivitel nyújtotta színvonalnövekedés mellett.

A BKV is szükségesnek tartja a felszíni közforgalmú járművek klimatizálását: úgy ítéljük meg, hogy a frankfurti villamosok esetében a légkondícionáló berendezések utólagos beszerelése megvalósítható. Ezt igazolja egyrészt a helyszíni szakértői szemle, másrészt a TW6100 típusú villamos szakembereink által nemrégiben megvalósított utólagos klimatizálásának tapasztalatai is.

A ma született döntés értelmében – bár a teljes eladásra kínált mennyiséget lefedi a közbeszerzési eljárás – első körben csak egy prototípus járművet kívánunk beszerezni. A további villamosok megrendelése a prototípus jármű honosítási folyamatának függvénye lesz, mérlegelve a klimatizálás sikerességét, illetve a gazdaságossági szempontokat.

 

Budapest, 2021. július 19.

BKV Zrt.