BKV.hu

Egy pont döntött – szoros volt a verseny a BKV közlekedéstörténeti versenyének döntőjében

2023-12-11 15:31:00

Véget ért a BKV többfordulós közlekedéstörténeti vetélkedője. A december 8-án, pénteken lezajlott döntőben 8 általános iskolás csapat mérte össze tudását. A diákok a 150 éves Budapest közösségi közlekedéséről szerzett ismereteikről számolhattak be.

Széchenyi István, Széchenyi Ödön, Balázs Mór munkássága, az első budapesti villamos- és buszjárat elindulása, a főváros korabeli utcaképe és annak átalakulása – néhány meghatározó név és érdekesség Budapest közlekedésének történetéből. Ezek a témakörök is szerepeltek a BKV múzeumainak idei közlekedéstörténeti vetélkedőjének feladatlapjain. A versenyre 13-14 éves iskolások jelentkezhettek.

Az idén 13. alkalommal meghirdetett vetélkedőn 59 csapat indult el. A jelentkezők kiemelkedő felkészültségüknek köszönhetően olyan jól teljesítettek, hogy az elért pontszámok alapján a döntőbe 5 helyett 8 csapatot engedett tovább a zsűri. Az indulók kiváló tudását mutatja, hogy az első három helyezett között mindössze egy-egy pont döntött, és a dobogóról „lecsúszók” is csupán egy ponttal maradtak le.A dobogósok:
1. Gazdagrét-Törökugrató Általános Iskola: Selmeci Dániel, Huszák Dominik, Gyulai Vince (felkészítő tanár: Gorincsek Mónika)

2. Páneurópa Általános Iskola: Assenbrenner Zita, Bacsó Emma Daniella, Magyar Emese (felkészítő tanár: Mándokiné Geiger Ágnes)

3. Újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium: Kesztys Viktor, Peth Regina, Vizi Zsófia Kira (felkészítő tanár: Majoros József)

3. Budavári Általános Iskola: Nagy-Szász Emília, Ambrus Emma, Tüske Alíz (felkészítő tanár: Huszta Renáta)

További helyezettek:
5. Hunyadi Mátyás Általános Iskola: Auber Eszter, Gurbai Anissza, Géczy Vanda (felkészítő tanár: Serb László)
5. Hunyadi Mátyás Általános Iskola: Gelányi Luca, Andreeva Éva, Dittrich Leila (felkészítő tanár: Serb László)
5. Szigetszentmiklósi Ádám Jenő Általános Iskola: Ignácz Míra Zorka, Paróczi Laura Lili, Péter Luca (felkészítő tanár: Huszkó Ildikó)

8. Babits Mihály Gimnázium: Sópajti-Tóth Máté, Pusztai Bendegúz, Kolláth Ádám (Soha József)

Gratulálunk minden résztvevőnek, eredményükről és nyereményükről e-mailben tájékoztatjuk őket.

Aki szeretné tudásában utolérni a verseny indulóit, a BKV Földalatti Vasúti Múzeumában, a Deák téren továbbra is megnézheti a 150 év – 150 közlekedési esemény című tárlatot.

 

BKV Zrt.

2023.12.11.