BKV.hu

Buszbaleset, téves információk-BKV reagálás

2022-11-24 17:35:00

Tisztelt Címzettek!

 

A kedd reggeli súlyos buszbaleset után több sajtóorgánumban is minden alapot nélkülöző állítások jelentek meg a járművezetőink munkába való visszaállásával kapcsolatban, általánosságban és a konkrét eset vonatkozásában is. 

Ezzel szemben az igazság az, hogy hasonló súlyos baleset után minden esetben elsődlegesen az autóbusz járművezetőjének a döntése, hogy mikor ül újra a volán mögé, természetesen a megfelelő – minden esetet egyedileg mérlegelve előírt – vizsgálatok elvégzése után. A BKV munkáltatóként legalább egy hét pihenést szokott javasolni, de ezen is túlmutató gyakorlati-szakmai tapasztalat az, hogy a járművezetők jelentős része ilyen esetben a lehető leghamarabb szeretne újra a volán vagy vasúton a kontroller mögé ülni.

Szükség esetén pszichológiai és normál, vagy esetenként annál alaposabb alkalmassági vizsgálat része a munkába visszaállás folyamatának. Olyan esetben, amikor a balesetnél akár csak a gyanúja is felmerül annak, hogy az összefüggésbe hozható egészségügyi okokkal, mérlegelés nélkül kötelező a teljeskörű orvosi alkalmassági vizsgálat. 

A konkrét esetben érintett mindkét járművezetőnk már a baleset napján elhagyhatta a kórházat. A sajtóban megjelent értesülések miatt leszögezzük, hogy azóta egyikük sem vezetett autóbuszt a BKV-nál. Vállaltunk gyakorlatával összhangban visszatérésük alapját az érintettek szabad akarata fogja képezni.

 

Üdvözlettel,

BKV Zrt.