BKV.hu

BKV-val a Föld körül – metrópótlás számokban

2023-04-01 11:00:00

Májusban az M3 metróvonal utolsó felújított állomásainak tervezett átadásával nem csak a rekonstrukció zárul le. A BKV történetének legnagyobb nagyságrendű autóbuszos pótlása is véget ér. Sikertörténet megdöbbentő számokkal.

2017. november 6-án az északi szakasz lezárásával kezdetét vette az utóbbi évek legnagyobb volumenű, közösségi közlekedést érintő beruházása, az M3 metróvonal teljeskörű felújítása. Miközben a föld alatt a rekonstrukció zajlott, a felszínen, a BKV gumikerekes ágazata a cég történetének legkomolyabb autóbuszos pótlását biztosította zökkenőmentesen a 2017. év végi kezdetektől egészen napjainkig. 2021. július-augusztusban négy héten keresztül a metróvonal szinte teljes hosszában pótlóbuszok közlekedtek, ekkor a feladatot ellátó átlagos napi járműszám 73-ról 109-re emelkedett. A szervezettség magas fokát, járművezető-, a forgalom tervezésében és lebonyolításában részt vevő kollégáink felkészültségét jól mutatja, hogy az extrém többletfeladattal terhelt időszak alatt semmilyen figyelemfelkeltő baleset, a tervezés esetleges hibájából eredő több órás várakozás nem történt, ami elmondható a közel 5 és fél év egészéről.

Mindeközben a pótláson részt vevő buszok 22.902.495 kilométert tettek meg utasaikkal, azaz közel 600-szor kerülték meg a Földet, és 29-szer járták be a Föld-Hold távolságot oda-vissza. Naponta átlagosan 154 járművezető ült a volán mögé, hogy a közösségi közlekedést választókat, ha nem is az űrbe, de a 17 kilométer hosszú M3-as metróvonal 20 állomása közül valamelyikre eljuttassa. Munkatársaink több mint 2 millió munkaórát dolgoztak le, hogy a Magyarország legnagyobb forgalmat lebonyolító vasúti rendszerének megújulása a közlekedők számára a lehető legkevesebb kellemetlenséggel és kompromisszummal járjon. Ezúton is köszönjük utasaink türelmét, és kollégáink megbízható munkavégzését!

A számokból jól látható, hogy hatalmas feladatot teljesített ismét sikeresen a BKV csapata, amiben a járművezetőink elengedhetetlenül fontos szerepet vállaltak. A munka azonban itt nem ér véget. A metró- és villamos hálózat karbantartása miatt rendszeresen kell buszos pótlásokat szervezni a város különböző területein. Az új járművek érkezésének köszönhetően a trolibusz hálózat fejlesztése is várható. A feladat adott, a sikercsapatba pedig mindig várjuk az új tagokat! Ha járművezetőként csatlakoznál, de nincs megfelelő képesítésed, tanfolyamainkon azt is megszerezheted.

Részletek: BKV Karrier portál

Budapest, 2023. április 01.

BKV Zrt.