BKV.hu

BKV az év 365 napján

2023-12-27 11:06:00

Az évszámok változnak, a megbízhatóság állandó, a BKV sikerrel zárja a 2023-as évet is, amelyet korszakváltó nagy projektek lezárulása és apró lépések egyaránt jellemeztek.

A 2023-as év legmeghatározóbb eseménye az M3 metróvonal rekonstrukciójának, az utóbbi évtized legnagyobb közösségi közlekedést érintő beruházásának befejezése volt. Május 22-től egy teljesen megújult, modern és akadálymentes vonalon közlekedhet az a félmilliónál is több utas, aki naponta az M3-as metrót választja. A rekonstrukció során a teljes vonalra új sínek kerültek, megújultak a megállók, valamint az elektromos, a gépészeti és a biztonsági rendszerek. A teljes vonal akadálymentessé vált, a belvárosi szakaszon egy Magyarországon korábban még nem alkalmazott újdonság, ferdepályás felvonó szállítja az utasokat. A felújításhoz kapcsolódva májusban véget ért egy másik BKV-s sikertörténet is, a metrópótlás. Az öt és fél éves munkálatok alatt a kimaradó metrószerelvények pótlását végző autóbuszok 22.902.495 kilométert tettek meg utasaikkal, azaz csaknem 600-szor kerülhették volna meg a Földet. Naponta átlagosan 154 járművezető ült a volán mögé, hogy az utasok minél kevesebbet érzékeljenek a felújítással járó forgalmi változásokból.

A BKV továbbra is folyamatosan fejleszti szolgáltatásait. A 2023-as év legnagyobb beruházása, a Széll Kálmán tér és Hűvösvölgy végállomás közötti villamosvonal részleges felújítása volt. A korszerűsítést követően már Hűvösvölgybe is el lehet jutni a modern, alacsonypadlós, légkondicionált CAF-villamosokkal. Az új Solaris-Skoda Trollino trolibuszok fokozatos forgalomba állásának köszönhetően a gumikerekes ágazatban is bővült a korszerű, az utasigényeket nagyobb mértékben kielégítő járművek száma.

A BKV nemcsak szolgáltatóként, hanem munkáltatóként is stabil, megbízható partner. A társaságnál 2023-ban átlagosan 15 százalékkal emelkedtek az alapbérek. 2024-ben – a tulajdonos Fővárosi Önkormányzattal korábban kötött hároméves Bérpolitikai Megállapodás elvei alapján – átlagosan 13,5 százalékos béremelés várható. A tárgyalások decemberben elkezdődtek.

A BKV a magas színvonalú szolgáltatás és a stabil munkahely biztosítása mellett mindent megtesz a fenntartható működésért. A társaság 2023-ban is elnyerte az „Energiatudatos Vállalat” címet a Virtuális Erőmű Program által indított Energiahatékonysági Kiválósági Pályázaton, immár hetedik alkalommal. A BKV a 2022. téli és a 2023. nyári időszakban alkalmazott energiatakarékossági intézkedéseknek köszönhetően összesen 2,4 milliárd forint költségmegtakarítást ért el. Ennek a törekvésnek a jegyében az Akácfa utcai székház és a Kelenföldi autóbuszgarázs után már a Hungária kocsiszín és a Cinkotai autóbuszgarázs területén is elérhetővé vált az a korszerű napelemes rendszer, amelynek köszönhetően nemcsak a cég szén-dioxid kibocsátása csökken érdemben, hanem a költségei is.

A közösségi közlekedés a mobilitás biztosításának fenntartható formája. A BKV célja, hogy ez a közlekedési forma mindenki számára egyaránt elérhető legyen, ezért a Nemzetközi Tömegközlekedési Szövetség (UITP) felhívására Bolla Tibor vezérigazgató aláírásával 2023-ban a társaság is csatlakozott az akadálymentes és mindenki számára elérhető közösségi közlekedési rendszerek kialakítását ösztönző Leccoi Nyilatkozathoz.

A BKV – a magas szintű szolgáltatás nyújtása mellett – a társadalmi felelősségvállaláshoz és a kultúraközvetítéshez kapcsolódó programokon keresztül is népszerűsíti a közösségi közlekedést. 2023-ban a BKV is csatlakozott a „Budapest 150” ünnepi rendezvénysorozathoz. A 150 éves Budapest közlekedéstörténetének hőskorát mutatták be az M2-es metró két szerelvényében kiállított metrógaléria képei. A 150 év – 150 közlekedési esemény című tárlat rekord látogatottságot ért el   a Deák téri Földalatti Vasúti Múzeumban. A megújult M3-as metró 7 állomása két napon keresztül zenei és színházi programokkal várta a Metrófesztivál látogatóit. A 49-es villamos vonalán pedig Bulivillamos közlekedett a főváros születésnapján.

A nyílt napokon több ezren nézhettek be a BKV kulisszái mögé, 2023-ban a Zách utcai trolibuszgarázs, az óbudai és a Dél-pesti autóbuszgarázs várta a közlekedésbarátokat. A társaság csatlakozott a Magyar Kultúra és a Közlekedési Kultúra Napjának, valamint a Múzeumok éjszakája programjaihoz, a Zugligeti Libegőn pedig páratlan élményekkel gazdagodhattak a VIII. Libegők Éjszakáján résztvevők.

Az évszámok változnak, a megbízhatóság állandó. A BKV 2024-ben is a Budapesten utazók biztonságos célba jutásáért, a kulturált közlekedésért és a közlekedés kultúrájáért dolgozik majd az év 366 napján.

 

BKV Zrt.

2023. december 27.