BKV.hu

Bearanyozott visszafogottság a megújult Ferenciek tere metróállomáson

2023-01-06 13:26:00

Az M3 vonal újabb két belvárosi állomása kapcsolódik be a metróforgalomba januárban. Az állomások karakterét meghatározó színeket és formákat már felfedtük decemberi összeállításunkban, most a tervezők nyújtanak bepillantást inspirációjukba, a grafikai kép és az árnyalatok többletjelentésének értelmezésébe.

Az újragondolt állomás aluljárószintjén a több mint negyven év alatt már megszokott narancssárga szín őrzi a múlt emlékét, de üde árnyalata frissességet sugall. A mozgólépcsőn leérve egy teljesen új látványvilággal találkozhatunk. A tervezők a felszínen lévő városi térnek nevet adó ferences rendre utalva választottak színeket és grafikai motívumot a peronszinten. A visszafogott, kicsit önmegtartóztató barna és a ragyogó arany kontrasztja határozza meg az arculatot. A nyers acél oszlopok esztétikailag tovább gazdagítják a teret, ugyanakkor illeszkednek a vonalra jellemző funkcionalista hagyományokhoz. A vágánytér burkolatára olyan grafikai képet képzeltek, ami kapcsolódik az állomás lényegét adó mozgáshoz, egyszerre absztrakt, légies, derűs, ugyanakkor finoman utal Szent Ferenc legendájára.

Az állomás tervezői Kosztolányi Zsolt és Klopp András, a madár motívum megalkotásában Réti Kamillával és Somogyi Boglárkával egészült ki a tervezői csapat.

A Ferenciek tere építészeti koncepciója a tervezők tolmácsolásában az alábbi linken tekinthető meg.

 

A mellékelt fotó és videó szabadon felhasználható a forrás megjelölésével.

 

 

2023. január 6.

 

BKV Zrt.