BKV.hu

Az M3 metróvonal-felújítás csúszásának valós okai - Reagálás a Demokratikus Koalíció közleményére

2018-10-21 06:44:12

Visszautasítjuk a Demokratikus Koalíciónak az M3 metróvonal felújításának csúszásával kapcsolatos politikai jellegű vádaskodását! A 3-as metróvonal felújítása az egész főváros életét befolyásoló nagyszabású beruházás, melynek áttekintéséhez nem elégségesek pártpolitikai ismeretek.

A következő, a munkálatok megkezdéskor részben nem ismert, illetve még nem fennálló tényezők vezettek a felújítás elhúzódásához.
A bontási munkálatok során előre nem várt műszaki, építési teendők kerültek az elvégzendő feladatok közé.
A szerződéskötéseket követően történt jogszabályváltozás következtében az elkészült rendszerek megfelelősségértékelését a használatbavételi engedélykérelmek beadását megelőzően Független Tanúsító bevonásával el kell végeztetni.
Már a kivitelezési szerződéskötést követően, a munkálatok megkezdése után kiadott építési engedélyeiben a Vasúti Hatóság a felújítás alatt lévő hat állomás főszellőzési  rendszerére hatvan napos eredményes próbaüzem lefolytatását írta elő.
A kivitelezők az egész magyar munkaerőpiacra jellemző szakember és munkaerőhiánnyal küzdenek.

A munkálatok minél gyorsabb lezárása érdekében tárgyalások zajlanak a Vasút Hatósággal, a gazdasági jellegű kérdések tisztázására a BKV Zrt. és a kivitelező vállalatok közötti szerződésmódosítás folyamatban van.
A BKV Zrt. felszólította a Kivitelezőt a szerződésben rögzített határidők betartására és tájékoztatta arról, hogy azok elmulasztása esetén élni fog a kötbér igényével.

A BKV Zrt. mint felelős szolgáltató természetesen sajnálja a felújítási munkálatok csúszását, és az utazóközönség valamint a budapesti lakosság türelmét kéri.

BKV Zrt.