BKV.hu

Az idegenvezetők világnapjának hetében öt napon át tartanak tárlatvezetéseket a BKV múzeumában

2024-02-16 10:03:00

Rendhagyó tárlatvezetésekkel csatlakozik az idén is az idegenvezetők világnapja programsorozathoz a BKV. A társaság Földalatti Vasúti Múzeumában február 21-én, 22-én, 23-án, 24-én és 25-én 11:00 órától szakértő kalauzolásával, érdekes történetek meghallgatása mellett nézhetik meg az érdeklődők a kisföldalattit bemutató állandó kiállítást. A programon a normál belépő megváltásával, előzetes regisztráció nélkül lehet résztvenni.

Február 21-e, az idegenvezetők világnapja a turizmus és a kultúra ünnepléséről szól: a világ nagyvárosaiban ilyenkor különleges séták, múzeumi tárlatvezetések és kulturális programok népszerűsítik a nemzeti kultúrát, történelemet, művészetet. A fővárosi rendezvényekhez csatlakozik a Deák téri metróaluljáróban található BKV-múzeum is.  Február 21-e szerdától 25-e vasárnapig, öt napon át rendhagyó tárlatvezetéssel várják azokat, akik szeretnék megismerni az 1896 óta működő MillFAV, vagyis a kisföldalatti történetét. A múzeum állandó kiállítását igazán autentikus környezetben, egy régi alagútszakaszban alakították ki. A muzeális járművekbe lépve bárki átérezheti a régmúlt korok hangulatát, emellett tárgyi emlékek, eredeti dokumentumok, tervrajzok, térképek, fotók és modellek segítenek megismerni az európai kontinens első földalattiját, amelyet a világ technikai mérföldköveként tartanak nyilván. A tárlatvezetésekre nem szükséges előzetesen regisztrálni, mind az öt napon a kezdés előtt tíz perccel, 10:50-től várják az érdeklődőket. A 6 évnél fiatalabbaknak és a 70 évnél idősebbeknek a belépés ingyenes.

A tárlatvezetés előtt vagy után a 150 éves Budapest közlekedéstörténetének legfontosabb állomásait felvillantó 150 év – 150 közlekedési esemény című időszaki kiállítást is megtekinthetik az érdeklődők. A múzeumok éjszakájára megnyílt kiállítás rekord látogatottságot ért el, már több mint 17 ezren látták. A tárlat – a Budapest 150 programsorozat részeként – az 1873 és 2023 közötti legfontosabb és legérdekesebb közlekedési eseményeket eleveníti fel. A generációról generációra fejlődő közösségi közlekedés 150 kiemelt mozzanatát fotók és tárgyi emlékek jelenítik meg. Ikonikus járművek modelljeit, alkatrészeket, viszonylattáblákat, régi jegyeket, jegylyukasztókat lehet megnézni.

A BKV elkötelezett amellett, hogy a közösségi közlekedést a társadalmi felelősségvállaláshoz és a kultúraközvetítéshez kapcsolódó programokon keresztül is népszerűsítse. Ezért mindig szívesen csatlakozik kulturális programokhoz, működik együtt művészeti csoportokkal, színházakkal, alkotóművészekkel.

 

BKV Zrt.

2024.02.16.

 

múzeum

 

 

múzeum