BKV.hu

Audioguide-ok és infopultok a BKV-múzeumban

2018-06-06 14:54:36

A Deák téri Földalatti Vasúti Múzeumban végbement technikai fejlesztésnek köszönhetően a látogató végre egy XXI. századi múzeumba léphet be! Többnyelvű audioguide készülékekkel várjuk a látogatókat, segítségükkel a tárgyi emlékekhez kapcsolódó fontos információkkal gazdagodhatnak a hazai és külföldi látogatók. A készülékek magyar, angol és német nyelven közölnek érdekességeket az állandó kiállítás anyagáról.

Továbbra is nagy népszerűségnek örvend a BKV elmúlt 50 évére emlékező kiállítás – amelyet februárban, a jubileumi programév kezdetén nyitottunk meg. A budapesti múzeum technikai megújulásának apropóján a születésnapi programsorozat nyári szünetében ismét a múzeumok hűvösébe invitáljuk a fővárosi közlekedés múltja iránt érdeklődőket. Immár a Budapest Kártya kedvezményeit is igénybe vehetik a belépéshez! Mind a Deák téri múzeum, mind a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum csatlakozott a Budapest Card elfogadóhelyekhez, így a főváros hivatalos turisztikai városkártyájával, a Budapest Kártyával rendelkezők immár nálunk is igénybe vehetik a kártyás kedvezményeket. Szentrendrén például ingyen tekinthetik meg vele a muzeális járműveket.

A Deák téri múzeum további újdonságai az infópultok, amelyek nem csak az állandó, de az időszaki kiállítások anyagát is információtengerrel színesítik. Ezek az érintőképernyős, interaktív felületek – történeti anyagaikkal, képgalériákkal, videókkal, játékokkal – nem csak a felnőttek, de a gyermekek számára is vonzóak lehetnek.

Mindemellett egy mai, modern múzeumhoz illően audioboxok és lapképernyők egészítik ki az olyan tárgyi emlékek bemutatását, mint a hajdani utastájékoztató plakátok, régi egyenruhák, karszalagok, jegyek, bérletek, szép járműmodellek, egykor használatban volt járműtartozékok – például kapaszkodók, lámpák –, a retró korszakot felidéző fotók, és sok-sok egyéb, nosztalgiázásra alkalmas érdekesség.
A látogatók csak felteszik az audioboxok fülhallgatóját, és belehallgatva a korabeli BKV-s szignálokba, vagy éppen az állomások régi neveit hallgatva,  egy pillanat alatt a múltban találják magunkat. A lapmonitorokon emellett archív videókat követhetünk az egyes közlekedési ágazatok múltjából. Gondolta volna például, hogy a ’70-es években induló metróközlekedéshez kapcsolódva egész kampány indult az új közlekedési eszköz utasbiztonsági kérdéseiről, így a mozgólépcsőről és a metróra való fel-, és leszállásról? Olyannyira, hogy ez még a felszíni közlekedési morálra is jótékonyan hatott!

Látogasson el a BKV múzeumokba, és derítse ki, hogy miért!

A budapesti múzeum címe:
Deák tér, aluljáró
Nyitva tartás:
Hétfő kivételével 10 és 17 óra között

A szentendrei múzeum címe:
Dózsa György út 3., közvetlenül a HÉV végállomás és a Volán pályaudvar mellett
Nyitva tartás:
Április 1-től október 31-ig, hétfő kivételével minden nap 10 és 17 óra között

Érvényes jegyáraink mindkét múzeumba:
Felnőtt: 350 Ft
Diák és nyugdíjas: 280 Ft 
Fotó- és videójegy: 500 Ft

BKV Zrt.