BKV.hu

Alacsonypadlós csuklós buszokkal fiatalodik a budapesti járműflotta

2014-06-19 11:44:36

Újabb lépést teszünk a budapesti közösségi közlekedés szolgáltatási színvonalának emelésére: összesen 25 darab Van Hool New AG 300 típusú autóbusz vásárlásáról írt alá szerződést a Főváros közlekedésszervezője, a Budapesti Közlekedési Központ által biztosított beruházási forrásokból a BKV. Az autóbuszok várhatóan idén ősszel állnak forgalomba a főváros útjain.

Összesen 25 darab Van Hool New AG 300 típusú alacsonypadlós csuklós autóbusz érkezhet Budapestre pár hónapon belül, melyről nemrég írt alá megállapodást a BKV. A kiváló műszaki állapotban lévő csuklós, alacsonypadlós, Euro 3-as besorolású motorral rendelkező autóbuszok a holland Utrecht városából érkeznek. Tervek szerint júliusban kezdődik meg a buszok honosítása: az alapvető műszaki felülvizsgálaton túl a komfortérzet növelése és a magasabb színvonalú szolgáltatás érdekében elektronikus jegykezelőkkel és a FUTÁR dinamikus utastájékoztató rendszerrel látjuk el a járműveket, valamint új, a fővárosi buszpark megújulását is jelképező égszínkék fényezést kapnak. Az alacsonypadlós és légkondicionált járművek várhatóan 2014 őszén állhatnak forgalomba.

A használt buszok beszerzése nem az új buszok forgalomba állítását helyettesíti, hanem a régiek szükségszerű felújítását váltja ki, és teszi lehetővé a 20 évesnél idősebb buszok selejtezését. A használt, de jó minőségű buszok beszerzésével a járatkimaradások száma is csökken. Az autóbusz-ágazatban a műszaki hibából eredő járatkimaradások számát az 1990-es évek vége óta nem látott szintre, mintegy 75 százalékkal szorítottuk vissza.

A BKK és a BKV az új autóbuszok beszerzésére indított programok folytatása mellett – tekintettel a nagyszámú elöregedett járműre – a jövőben is indít tendereket jó állapotú, alacsonypadlós, használt autóbuszokra, hiszen az elmúlt 2 évben beszerzett mintegy 200 jármű beváltotta a hozzájuk fűzött elvárásokat, ügyfeleink mind az alacsonypadlós buszokat, mind a Németországból érkezett trolibuszokat megkedvelték.

Budapesti Közlekedési Központ
BKV Zrt.