BKV.hu

A munkavállalók megkapják a béremelést

2013-04-30 19:36:02

Tarlós István főpolgármester, Dr. György István főpolgármester-helyettes és Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója a múlt héten közösen fogadták a Városházán a két legnagyobb szakszervezeti szövetség, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) és a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ) képviselőit. A megbeszélésen a szakszervezetek azt kérték, hogy a BKV annak ellenére kösse meg az idei évi bérmegállapodást, hogy az egyik szakszervezet azt nem írja alá és nem kíván beleegyezni a béremelésbe. A megbeszélésen Tarlós István főpolgármester biztosította a szakszervezeteket: támogatja a béremelést és nem fogja hagyni, hogy egyetlen szakszervezet pontosan nem ismert indíttatásból megakadályozza a megállapodást. Ennek nyomán a BKV Igazgatósága úgy döntött, hogy a 24 aláíró szakszervezet  hozzájárulása mellett a dolgozók megkapják az átlagosan havi 10.000 forintos béremelést és a fejenként havi 5000 Ft értékű Erzsébet utalványt.

Az érdekképviseletek túlnyomó többsége megértette és elfogadta, hogy a Főváros és ennek nyomán a BKK és a BKV gazdasági lehetőségei ennél több jövedelemnövelést nem engednek. A megállapodást az érdekképviseleti oldal részéről egyedül a Nemes Gábor által képviselt Közösségi Közlekedési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) nem írta alá. A BKV Zrt. Igazgatósága úgy döntött, hogy a 24 aláíró szakszervezet hozzájárulása mellett azonban ez év április 1-jétől mégis hatályba lépteti a bérmegállapodást, amelynek legfontosabb elemeként, a BKV Zrt. átlagosan bruttó 10.000 forintos személyi alapbéremelést és 5000 forint/fő/hó étkezési hozzájárulást biztosít a munkavállalók részére.

A bérmegállapodás további hét juttatási elemet tartalmaz, köztük a személyi jellegű megtakarítások visszaforgatására vonatkozó megállapodást is: amennyiben – a Fővárosi Közgyűlés által még nem elfogadott – Üzleti Tervben meghatározott személyi jellegű ráfordításokban a költségtakarékos gazdálkodás eredményeként megtakarítás várható, akkor annak mértékéig, de legfeljebb 36.000 Ft/főig a BKV Erzsébet utalványt biztosít a munkavállalók részére. A munkáltató a kifizetést legkésőbb 2013. december 20-ig teljesíti.

A bérmegállapodás hatálya 2013. december 31-ig terjed.

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala

Budapesti Közlekedési Központ

BKV Zrt.