BKV.hu

A metrószerelvények üléseinek karbantartása, megújítása folyamatos

2022-09-27 14:26:00

Az M3 metróvonalon közlekedő orosz metrókocsik ülései körül az elmúlt napokban megélénkült a sajtóérdeklődés. A félreértéseket elkerülendő megjegyezzük, hogy az ülések – akárcsak a szerelvények teljes körű műszaki – karbantartása folyamatos, az esetleges problémák, és azok javítása járműkimaradást nem okoznak.

Az orosz metrókocsik ellenőrzése során korábban talált sérült ülésvázakat garancia keretében az Metrowagonmash (MWM), illetve a BKV Zrt. – a gyártó járműtelepi készletéből – cserélte. A folyamatban lévő ülésváz javítások a már lecserélt ülésekből képződő készletből történnek az MWM költségére, a folyamat járműállást nem okoz. A természetes elhasználódásra és a nem rendeltetésszerű használatból bekövetkező sérülésekre az említett garancia nem vonatkozik.
A garancia idő lejártával a BKV Zrt.-nek fel kell készülnie a saját hatáskörű javításra.

A BKV Zrt. folyamatosan rendelkezik szerződéssel a napi igénybevétel során elhasználódó utas- és vezetőülések javítására (üléshuzat javítás-csere, szerkezeti javítás) a Metró Üzemigazgatóság által üzemeltetett összes járműre, tehát nem csak az orosz szerelvényekre.  Jelenlegi szerződésünket 113.010.066,- Ft. értékkel 2021.07.06-án kötöttük. A szerződés nyitott értéke 14 mFt, ezért a közbeszerzési eljárások szokásos átfutási idejét figyelembe véve szükségessé vált egy újabb szerződés előkészítése 24 hónap időtartamra. A BKV Zrt. a felhívást még nem jelentette meg, így a tervezett érték közlése egészen az ajánlatok bontásáig a BKV Zrt. jogos gazdasági érdekeivel ellentétes volna. A kezdeményezés az összes üzemeltetett (MillFAV, Alstom, 81.2K, teherjármű és pályafenntartási személyszállító kocsi) jármű üléseit tartalmazza.

Az ülések cseréje, ritkább esetben igény szerint (pl. rongálás következtében), általában pedig a járművek – magasabb szintű – ciklikus javítási fokozataival egybekötötten történik. Járművet üléscsere miatt a forgalomból kivonni nem kell. Az M3-on futó 81.2K típusú vonatok első javítási programja a jövő év második felében kezdődik, ekkor már sor kerülhet ülések cseréjére.

2022. 09. 27.
BKV Zrt.