BKV.hu

A meccs előtt járműveket rongáltak az Újpest – Ferencváros focimeccsre érkező szurkolók

2012-08-19 20:10:57
Három 14-es villamos, egy 30A autóbusz és az Újpest-Városkapu metróállomás bejárati üvegajtaja látta a kárát az újpesti Szusza Ferenc Stadionban 16:30 óta tartó Újpest-Ferencváros focimeccsre érkező szurkolók randalírozásának. A kárfelmérés jelenleg is tart.
 
Bár a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV mindent megtett, hogy az újpesti Szusza Ferenc Stadionban megrendezett Újpest-Ferencváros focimeccsre érkező szurkolók lehetőleg együttesen, a részükre biztosított különjárati metrószerelvényekkel érkezzenek a meccs helyszínére, nem sikerült elkerülni, hogy a szurkolók egy része forgalmi fennakadásokat, a tömegközlekedési eszközökön pedig károkat okozzon. Az Újpest irányába 14-es villamossal haladó szurkolók nemcsak üvegeket hajigáltak ki az ablakon, de három villamosszerelvényben is tetőburkolatot rongáltak, kapaszkodókat téptek ki a helyükről, az egyik szerelvénynek pedig a visszapillantó tükrét is betörték. Az a 30A autóbusz sem úszta meg, amelyikre szintén a focimeccsre érkezők szálltak fel: a jármű tetőburkolatát ők sem kímélték, emellett az ülések huzatát szaggatták föl. A különjárati metrókkal érkezők pedig az Újpest-Városkapu metróállomás bejárati ajtajának üvegét törték össze. A szurkolók útját ezen felül minden járművön jelentős mennyiségű szennyezés kísérte.
 
A sporteseményre biztonsági okokból egyébként is lezárásokkal készült a rendőrség, a Budapesti Közlekedési Központ pedig ennek megfelelően több járatát is terelőútvonalon közlekedtette és közlekedteti a focimeccs idején és utána is. Azonban a villamosok és a buszok szurkolói megrohanása miatt további forgalomkorlátozásokra is szükség volt, a 14-es vonalon megnőtt a követési idő a rongálások miatt.
 
A fent leírtak miatti kárfelmérés jelenleg is folyamatban van. Személyi sérülésről nem érkezett hír. Mindazonáltal lesújtónak és szomorúnak tartjuk, hogy ilyen nagymértékű károkozásról kell tájékoztatást adnunk, amit ráadásul még a meccs kezdete előtt okoztak a szurkolók. A BRFK garázdaság miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást indított és nagy erőkkel keresi az elkövetőket.
 
A focimeccs idejére életbe léptetett forgalmi változásokról bővebben ezen a címen olvashatnak.

Budapesti Közlekedési Központ