BKV.hu

A cél: a méltányos eljárás

2013-09-02 17:06:13


A 2013. szeptember 3-ára meghirdetett demonstrációval kapcsolatban  a BKV vezetése azt gondolja, hogy egy olyan kényszerhelyzetben, amikor üzemeltető cégként a BKV a buszágazatában 13 %-os teljesítménycsökkenéssel számol, az ágazatot érintő mindössze 3-4 %-os csoportos leépítés méltányos és elfogadható. Az ajánlat korrektségét az is jelzi, hogy az érdekképviseletek közül kettő már visszavonta a korábbi sztrájkfenyegetést, így jelenleg a Közösségi Közlekedési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) tiltakozik.

Minden bizonnyal a demonstráció szervezői előtt is ismert, hogy a BKV jelenleg kisebb üzemeltetési körben végzi a szolgáltatását, és ennek megoldása óhatatlanul kisebb létszámot igényel.

Idén Társaságunk tudatosan felkészült a piacvesztésre, ezért a folyamatos szervezeti intézkedések során egyrészt megállítottuk a munkaerő felvételt, másrészt a fluktuációt is figyelembe vettük. Többek között ezeknek a munkaügyi intézkedéseknek köszönhető, hogy a korábbi 540 fős tervezett leépítés mára 170 főt jelent.

A BKV vezetése nem ért egyet a demonstrációval, de elfogadja az érdekképviseletek véleménynyilvánításának ezen módját. A Társaság vezetése továbbra is érdekelt a helyzet megnyugtató, tárgyalásos úton történő rendezésében és abban, hogy segítse a távozni kényszerülő kollégákat. Ennek érdekében a minisztérium, a munkaügyi központ illetve több közlekedési, illetve egyéb profilú cég részvételével augusztus 28-29-én egy 2 napos állásbörzét is szervezett, hogy segítsen az elhelyezkedésben. Az állásbörze eredményes volt. A BKV ezen túlmenően több esetben lehetőséget teremtett a cégen belüli munkakörváltásra - például az új metróüzem területén - annak érdekében, hogy csak abban az esetben kerüljön sor az elbocsátásra, ha tényleg nincs más megoldás.

A hétfői egyeztetések során a munkáltató vállalta, hogy a döntéséről szóló létszámcsökkentés mértékét 10 %, maximum 15 %-kal mérsékli, és az elbocsátás során számos szociális szempontot és a munkában eltöltött időt is mérlegeli.

Abban az esetben, ahol továbbfoglalkoztatásra nincs lehetőség, - a Társaság saját gazdasági racionalitását figyelembe véve - a munkavállaló képzettségének, végzettségének megfelelő munkakörbe, a munkakörnek megfelelő bérrel átsorolja. Ennek hatására két korábbi sztrájkot hirdető érdekképviselet (VTDSZSZ és BKSZSZ) visszavonta a sztrájkfenyegetést, ami az ajánlat méltányosságát jelzi.

A BKV jelenlegi üzemeltetői helyzetében már az is eredmény, hogy a 13 %-os teljesítménycsökkenés ellenére mégsem 13%-os létszámleépítéssel számol, hanem - a méltányos szervezeti intézkedéseknek köszönhetően - mindösszesen 3-4 %-kal. A BKV vezetősége a Központi Üzemi Tanáccsal arról is megállapodott, hogy a nyugdíjazás előtt állók nem érintettek az elbocsátásban. Bár a szakszervezetekkel a megállapodás nem kötelező, Társaságunk vezetése mégis úgy gondolja, hogy a párbeszéd és egy mindenki számára elfogadható megállapodás megkötése az előremutató, hiszen a cél az, hogy a lehető legkisebb veszteséggel vészeljük át ezt a mindenki számára nehéz helyzetet. Az idei évben nem várható további csoportos leépítés.

Mindannyiunk számára egyértelmű: a méltányos eljárás megvalósításához tolerancia, a körülmények megismerése és együttműködés szükséges. A sztrájkfenyegetés viszont nehezíti a munkáltató és a munkavállalói képviseletek közötti párbeszédet.

2013. szeptember 2.

BKV Zrt.