BKV.hu

A Budai Vár felújítása miatt módosul a Várbusz útvonala

2013-08-15 07:59:11

2013. augusztus 5-én, hétfőtőn 8 órától várhatóan három hónapra a Budai Várban, a Fővárosi Önkormányzat közútkezelőjeként a BKK elvégzi a Tárnok utca és a Dísz tér útfelújítási munkálatait, ami miatt módosul a 16-os, a 16A és a 116-os buszok útvonala és az autósok is más útvonalon közlekedhetnek. A gyalogosforgalom a felújítás alatt is biztosított lesz.
 
A munkálatok során elbontjuk a meglévő nagykockakő burkolatot a kiemelt szegélyekkel és a járdával együtt, helyén új kőburkolat épül teljes szélességben. Az utat az egyenlőségi elvárásoknak és a jelentős turistaforgalom igényeinek megfelelően megemeljük a járda szintjére. A vízelvezetés a korábbi kiemelt szegély helyén készülő süllyesztett szegélyben elhelyezett folyókával egészül ki.
 
A Tárnok utcában és a Dísz téren folyó munkálatok 2013-ban fejeződnek be, ezt követően a Fortuna utca 2014 tavaszán újul meg. A Budai Vár felújítási munkálatait, amelynek része az említett útszakasz felújítása is, a BKK megbízásából Penta Általános Építőipari Kft. végzi közel 1,1 milliárd forint értékben.
 
Forgalmi változások
A munkálatok ideje alatt

 

  • a Tárnok utca teljes szélességében le lesz zárva;
  • a Dísz tér a Szentháromság tér felé vezető oldalon, a Hunyadi János út és a Szentháromság utca között le lesz zárva;
  • az Úri utca és a Dísz tér a Palota út felé, a Szentháromság utca és a Palota út között kétirányú lesz.

 
A Dísz tér másik oldalának átépítésére akkor lesz lehetőség, ha ezek a szakaszok elkészültek és a forgalom számára újra használhatóak lesznek. A gyalogosforgalomra a kivitelezés alatt is lehetőség lesz, az érintett üzletek és éttermek változatlanul üzemelnek.
 
A 16-as, a 16A és a 116-os autóbuszokkal kapcsolatos változások
 
16-os autóbusz
 

  • A Deák Ferenc tér M felé az autóbuszok terelt útvonalon érik el a Dísz teret. Megállóhely nem marad ki.
  • A Széll Kálmán tér M (Várfok utca) felé az autóbuszok terelt útvonalon érik el a Szentháromság teret. A buszok az eredeti megállójuk helyett a Dísz téren az Úri utca torkolatánál, a Szentháromság téren pedig a Szentháromság utcában, a Szentháromság tér kereszteződése előtti, jelenlegi taxi megállóban állnak meg.

 
16A és 116-os autóbuszok
 

  • A Dísz tér felé az autóbuszok terelt útvonalon érik el a Dísz teret. Megállóhely nem marad ki.
  • A Széll Kálmán tér M (Várfok utca), illetve a Fény utca felé az autóbuszok terelt útvonalon érik el a Szentháromság teret.  Az eredeti megállójuk helyett a Dísz téren az Úri utca torkolatánál, a Szentháromság téren pedig a Szentháromság utcában, a Szentháromság tér kereszteződése előtti, jelenlegi taxi megállóban állnak meg.

 
A BKK célja, hogy a felújítás a lehető legkisebb mértékben zavarja a forgalmat, ennek ellenére az esetleges kellemetlenségekért az erre közlekedők türelmét és megértését kérjük.
 

Budapesti Közlekedési Központ