BKV.hu

A BKV Zrt. reagálása a Napi Ász cikkére

Érdeklődve olvastuk a február 24-i Napi Ászban Hunyadi Áron cikkét arról, hogy miként lehet BKV-bérletet hamisítani. Ahogyan a cikk írója és sokat próbált tanácsadója is rámutatott, a BKV-t átverni valóban nem lehetetlen küldetés. Számos módszert ismerünk mi is, és a bliccelői lelemény újabbnál újabb megoldásokkal bővíti a repertoárt.

A példákat számtalanul lehetne szaporítani, és egy idő után már nem is éreznénk erkölcstelennek, hiszen úgy látszik, manapság az a vicces és természetes, hogy a bliccelő a többiek kárára ingyen utazik, a másik embertársunk nem fizet a közértben, a harmadik ingyen eszik az étteremben, a negyedik nem fizeti a villanyszámlát, a másik milyen mókásan gödörbe vezeti a vak embert, és így tovább. A kérdés tehát nem az, hogy lehet-e csalni, lopni szabályt szegni, bliccelni. Mert lehet. Még csak nem is az, hogy helyes-e, hiszen mindenki tudja, hogy nem az. A kérdés az, hogy az ilyen új morál valóban a köz hasznát szolgálná-e?

És azt is érdemes lenne átgondolni, hogy a médiának milyen szerep jut ebben a társadalmi szerepjátékban? A cikk írója természetesen leírhatja, ami a cikkben szerepel, hiszen a szólás és a vélemény is szabad. Mégis, egy ilyen gyakorlati tanácsokkal szolgáló cikk óhatatlanul elfogadottabbá teszi a bliccelést, csalást, hamisítást, a nem fizetés gyakorlatát; a jegyekért és bérletekért fizető, jogkövető állampolgárok megkárosítását.

Ugyanakkor szeretném a probléma egy másik vetületére is felhívni a figyelmet. Szívesen olvasnánk egy cikket arról is, hogy az ilyen ügyek miatt "lebukó" emberek mennyit költenek ügyvédre, csak a tisztánlátás végett. A közlekedési társaság ellenőrei ugyanis naponta tucatnyi ilyen tákolt bérletet foglalnak le, az ilyennel utazók pedig egyhamar a rendőrségi fogdában kötnek ki. Sem a BKV-nak, sem az utasoknak, sem pedig a Napi Ász olvasóinak nem céljuk - nem lehet céljuk - az, hogy egy 9000 forintos bérlet miatt rendőrségi kihallgatásokra kelljen járni, és senkinek nem kívánjuk, hogy akár egy napot is, nemhogy egy évet börtönben töltsön emiatt. A "bérletragasztgatás" ugyanis okirat-hamisításnak minősül! Nem szerencsés, ha egy népszerű lap ilyesmire buzdít.

A közlekedési kultúra megváltozásában, megváltoztatásában a média szerepe kulcsfontosságú; ehhez építő, nem pedig leépítő üzenetekre van szükség. A BKV Zrt. természetesen a megfelelő információk megadásában bármikor áll a sajtó szíves rendelkezésére.

 

2009. február 25.

BKV Zrt.