BKV.hu

A BKV Zrt. elnyerte a Werner von Siemens Hatékonysági díjat

2014-11-28 10:52:27

Örömmel és büszkeséggel tudatjuk, hogy Társaságunk megkapta a Werner von Siemens Hatékonysági díjat.  A rangos elismerést 2014. áprilisában hirdette meg a Siemens Zrt., és olyan vállalatok, intézmények, illetve szervezetek nyújthatták be nevezésüket, melyek az elmúlt időszakban - 2014. március 30-ig bezárólag - hatékonyságukat növelő projektet hajtottak végre, és annak eredményét igazolni tudták. A díjat Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója és Zentai László, a Metró Áramellátási Szolgálat vezetője vette át.

A BKV Zrt. az M2 valamint az M4 vonalon elért - a metróforgalom energiaigényét csökkentő - eredményeivel pályázott a meghirdetett díjra.  A vállalat az M2-es vonal 2009-ben megkezdett átfogó felújítása, valamint az M4-es vonal megépítése során a Siemensszel együttműködve olyan infrastruktúrát alakított ki, amely támogatja a fékezési energia hálózati visszatáplálását. Az M2-es vonal esetében a régi orosz metrószerelvények lecserélésével nemcsak az utaskiszolgálás minősége emelkedett magasabb színvonalra, de a korszerű, új járművek forgalomba helyezése és a vonal rekonstrukciója révén lehetőség nyílt a metróforgalom energiaigényének csökkentésére is. A 2011-től folyamatosan megújított járműpark szerelvényei alkalmasak arra, hogy a fékezés során energiát termeljenek, és azt visszatáplálják a hálózatba. Egyrészt a korszerű járműveknek, a hálózatba visszatáplálható energiának, másrészt pedig a hatékony menetrendnek, az automata vonatvezérlésnek, a korszerű transzformátoroknak, illetve a veszteségek minimalizálásának köszönhetően összesen 27,3 százalékkal csökkent a járművek energiaigénye.

Társaságunk - ahogy eddig - a jövőben is elkötelezve érzi magát a közösségi közlekedés fenntartható fejlődése mellett, és kiemelt ügyként kezeli az energiahatékony technológiák alkalmazását a mindennapok gyakorlatában, ezáltal tevőlegesen járul hozzá az élhetőbb környezet megteremtéséhez.


BKV Zrt.