BKV.hu

A BKV továbbra is szavatolja a fővárosi közösségi közlekedés működését

2021-04-22 15:08:54

Sajnálattal tapasztaljuk, hogy a nagy múltú Magyar Nemzet nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint olvasóinak a félretájékoztatását. Hisszük, hogy mindenkit megillet a korrekt, valós információkon nyugvó hiteles tájékoztatás, így mai írásuk valóságtól elrugaszkodott állításait az alábbiakban cáfoljuk.

A BKV Zrt. nap mint nap biztosítja a fővárosban utazóknak a stabil, kiszámítható és magas lefedettségű közösségi közlekedést, hozzájárulva ezzel Budapest mindennapi működéséhez. Tesszük ezt munkatársaink odaadó és emberfeletti helytállásával, munkájával, akik szintén elkötelezettek a szolgáltatás folyamatos fenntartásában.

A cikk egyik legkomolyabb csúsztatása, hogy a fővárosi városvezetés, valamint a BKV menedzsmentje semmiféle béremelést nem támogat. Igenis szükségesnek tartjuk a béremelést, ebben a munkavállalói érdekképviseletekkel maximális az egyetértés, a források előteremtésén pedig jelenleg is dolgozunk. A cégvezetés és a városvezetés mozgásterét viszont jelentősen befolyásolják a koronavírus-járvány okozta bevételkiesések és a szigorítási intézkedések. Munkavállalóink – bár tudjuk, hogy ez nem vigasztalja őket – tisztában vannak az anyagi lehetőségeinkkel, amit igazol az is, hogy sztrájkbejelentést eddig nem kapott a menedzsment. A nullaszázalékos béremelésről szóló üzleti terv bevett gyakorlat, hiszen a bérmegállapodás mértékét utólagosan, a munkavállalói érdekvédelemmel egyeztetve alakítjuk ki.

Az eltérő bérezés témája is kifogni látszik Kárpáti Andráson. Büszkék vagyunk arra, hogy - ellentétben a negatív hazai és nemzetközi trendekkel - javadalmazási rendszerünk áttekinthetősége és következetessége által komoly eredményeket értünk el a bérezési esélyegyenlőség területén. Az úgynevezett HAY-rendszeren alapuló munkaköri-és bértarifarendszerünket 2018-ban vezettük be, ami lehetővé és elérhetővé tette minden munkatársunk számára a kiszámítható és piacképes bér elérését.

A BKV munkaszervezési, elbocsátási és betegség utáni munkavégzésre vonatkozó gyakorlatával kapcsolatban az újságíró légből kapott negatív példákat puffogtat, amelyek nem felelnek meg a valóságnak, vélhetően sértődött emberek irreális helyzetmegítélésén alapuló pletykáiból táplálkozik és nem veszi a fáradtságot, hogy ellenőrizze azok valóságtartalmát. Ezáltal azonban nyilvánvalóan nélkülözi a tárgyilagos megközelítést. Speciális hozzáállása az újságírónak továbbá, hogy a cikk leadása után teszi fel a kérdéseket a helyzet tisztázására.

Az arcpirítóan amatőr tévedések sora azonban folytatódik: Bolla Tibort nem Karácsony Gergely főpolgármester nevezte ki, hanem 2012. február 14-étől a BKV Zrt. vezérigazgatója, 2015. január 1-jétől elnök-vezérigazgatója, 2019. november 6-tól pedig ismét vezérigazgatóként irányítja a Társaságot. Azaz ezt a pozíciót látja el több mint kilenc éve.

A járványügyi intézkedéseinket is kritikával illeti. Elképzeléseivel szemben a valóság az: cégünk vezetése tisztában van azzal, hogy a vállalatnál dolgozók jelentős része – mivel nap mint nap nagy tömeggel találkozik – fokozottan veszélyeztetett. Ezért a BKV Zrt. – a főváros vezetésének támogatásával – lépéseket tett annak érdekében, hogy a Társaság dolgozóinak minél hamarabb védőoltást biztosíthasson. Ezek a lépések sikerrel is jártak, az elmúlt hétvégén több száz dolgozónk kaphatta meg a védőoltást.

Intézkedéseink, valamint a felépült munkatársaink integrációja során is maximálisan alkalmazkodtunk a Kormányzat, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, valamint a Főváros szabályaihoz, előírásaihoz. Felelősségteljes, a munkatársaink egészségéért vállalt hozzáállásunkat és a vírusvédelmi intézkedéseink hatékonyságát bizonyítja az a tény is, hogy – bár tudjuk, ez is sok - kollégáink alig 7%-a betegedett meg.

A fentiekből világosan látszik, hogy a vírusvédelem elbagatellizálásával, munkatársaink veszélyeztetésével vádolni a BKV Zrt.-t nem csak alaptalan, de védhetetlen állítás is.

Nem a mai az első eset, amikor a Magyar Nemzet és Kárpáti András olyan írással jelentkezett, ami nem csak a tényekkel állt hadilábon, de fikciót és ellenőrizhetetlen „információkat” is olyan mértékben tartalmaz, ami kimeríti a félretájékoztatás fogalmát. Kárpáti Andrásnak, a Magyar Nemzet médiaipari betűvetőjének állításait egyszer már cáfoltuk, de a ma reggeli írását ismét nem a valóságra alapozta. Amennyiben a továbbiakban is a névtelen megszólalókra és ellenőrizhetetlen és bizonyíthatatlan elbeszélésekre alapuló írásokban akar kiteljesedni, egészen más témákat javaslunk számára.

Fentiek alapján a BKV határozottan visszautasítja a leírtakat, felszólítja az újságírót a helyreigazításra, ellenkező esetben megteszi a szükséges jogi lépéseket.

 

#vigyázunkegymásra

#vigyázzunkegymásra

 

BKV Zrt.