BKV.hu

A BKV kiáll a 75-ös troli járművezetője mellett

2017-03-17 21:31:18

 

Tények a történtekről – nem a BKV-s hibázott

 

 

 

Az elmúlt napokban szinte minden médium foglalkozott egy édesanya állításával, miszerint leszálláskor a 75-ös trolin a járművezető elválasztotta őt gyermekétől.

 

Sajnálatosnak tartjuk, hogy folyamatos tájékoztatásunk ellenére egyes sajtóorgánumok igyekeztek a BKV-t és munkatársunkat negatív színben feltűntetni, ezért ismételten közöljük a tényeket az eseménnyel kapcsolatban. Felhívjuk a figyelmüket, hogy állításainkat összesen 7 db videokamera felvétele támasztja alá.

 

Továbbra is fenntartjuk, hogy komoly ellentmondások vannak a megjelent hírek és a kamerák által rögzített valós történések között.

 

Cáfoljuk az állítást, hogy a gyermek a babakocsiban idegenekkel maradt a megállóban. Ezzel szemben a felvételen az látszik, hogy 4 hölgy érkezik együtt, velük van a gyermek, továbbá két kistermetű kutya. A babakocsit már a járműre sem az anya tolja fel. A hölgyek minden kétséget kizáróan ismerik egymást, beszélgetnek, esznek-isznak. Leszállási szándékot egyikük sem jelzett, a leszállást akkor kezdték meg, amikor a troli a megállóban megállt. A babakocsit nem az anya tolta le a járműről. A felvételen látszik, hogy a fiatal hölgy leszállt a babakocsival – ekkor az ajtók becsukódtak, hozzáértek a kocsi első kerekéhez, majd azonnal újra kinyíltak. A két idősebb hölgy még le tudott szállni, az édesanya a trolibuszon marad. A gyermek tehát a három hölggyel maradt ott, akikkel az édesanya együtt utazott.

 

A felvételen látszik, hogy a kocsit toló hölgy többször rácsap a jármű ajtajára és kiabál valamit, amire a buszon lévő panaszos annyit mond, hogy „hagyd”.

 

Az édesanya – szintén a felvételek tanúsága szerint – nem jelezte a járművezetőnek (sem másnak), hogy probléma történt, hanem előre ment a jármű belsejében, és az egyes és kettes ajtó közötti részen, félúton megállt. Tekintve, hogy a jármű a Hősök terénél a gyalogos átkelőhelynél a jelzőlámpa tilos jelzése miatt megállt és 25 másodpercet várakozott, majd elindult a Benczúr utcai megálló felé, ami még 50 másodpercre van, a hölgynek közel másfél perce volt arra, hogy a járművezetőt tájékoztassa a történtekről, de sem ezt nem tette meg, sem a vészjelző gombot nem használta.

 

A trolibuszon elhelyezett 7 db kamera rögzítette az eset teljes képi és hanganyagát. Ezen felvételek alapján cáfoljuk azt is, hogy kollégánk durván beszélt volna a panaszossal – a sofőr részéről semmilyen szóbeli reagálás nem történt, amikor a panaszos leszállás közben odaüvöltött neki. Hangsúlyozzuk, a hölgy nem ment oda a sofőrhöz, nem jelzett felé semmit, egyszerűen leszállás közben odakiabált neki egy mondatot.

 

Cáfoljuk továbbá a babakocsi megrongálódásának sajtóban megjelent leírását, hiszen az alacsonypadlós trolibuszokon alkalmazott élvédelmi automatika miatt ez lehetetlen; amikor az ajtó záródás közben és a babakocsihoz, pontosabban annak első kerekéhez ért, a védelmi rendszer hatására azonnal kinyílt, tehát azt nem érhette a roncsolódáshoz elegendő erőhatás.

 

Visszautasítjuk az ilyen és hasonló megnyilvánulásokat, amely véleményünk szerint alkalmas lehet Társaságunk jóhírnevének megsértésére – ezzel kapcsolatban jogi lépések megtételét fontolgatjuk. Az ilyen esetek jelentősen rontják a BKV megítélését, rossz színben tűntetik fel kollégáinkat, akik pedig maximális körültekintéssel látják el munkájukat – Társaságunk minden munkavállalója számára az utasok biztonsága a legfontosabb szempont. Értetlenül állunk az előtt, hogy egyes médiumok mindenféle kontroll valamint az egyik érintett fél (jelen esetben a BKV Zrt.) megkérdezése nélkül jelentetnek meg féligazságokat, torzításokat. Többször jeleztük már, de ismét kérjük a sajtó képviselőit, hogy forduljanak hozzánk bizalommal, készséggel adunk tájékoztatást.

 

 

 

2017.03.17.

 

BKV Zrt.