BKV.hu

A BKV két helyszínnel csatlakozik a Budapest100 építészeti-kulturális fesztiválhoz

2021-09-08 12:05:45

Idén Társaságunk is csatlakozik a 11 éves Budapest100 című fesztiválhoz, amelynek keretében felhívjuk a figyelmet azokra az építészeti emlékekre, amelyek mellett nap mint nap elmegyünk, ám jelentőségüket mégsem érzékeljük. 2021. szeptember 11-én 14 és 18 óra között kinyitjuk a BKV Székház és a Ferenc Áramátalakító kapuit, és megmutatjuk azokat a technikai és építészetei értékeinket, amelyek nemcsak a mi, hanem a főváros gazdag történelmének büszkeségei.

Örömmel fogadtuk a Budapest100 szervezőinek felkérését, amelynek eleget téve, 2021. szeptember 11-én 14 és 18 óra között Társaságunk két helyszínnel is csatlakozik a nagy múltú építészeti-kulturális fesztiválhoz, a Budapest100-hoz. A rendezvény szervezőivel összefogva a BKV célja is az, hogy felhívja a figyelmet azokra az építészeti- és történelmi hagyatékokra, épületekre, amik oly láthatatlanul olvadnak bele a főváros mindennapi nyüzsgésébe.

Budapest utcáin szinte tapintható a történelem, a zárt kapuk azonban sokszor eltakarják a valódi értékeket. Ezek a kapuk most rövid időre feltárulnak, és ennek köszönhetően az 1926-ban, az akkori közlekedési társaság megrendelésére épült BKV Székház és az 1909-ben épült Ferenc Áramátalakító is megmutatja a titkait: technikai és építészeti megoldásait, különlegességeit a látogatók előtt, a vezetett bejárásokon résztvevők megcsodálhatják a két épület gazdag és egyedülálló értékeit.

A részvételhez nem szükséges előzetes regisztráció, az első 20-30 perces túránk mindkét helyszínen 14 órakor indul, míg az utolsó bejáráshoz 17:30-kor lehet csatlakozni.

 

Helyszínek:

BKV Székház - 1072 Budapest, Akácfa utca 15.

Székházunk a VII. kerületben, Erzsébetvárosban található, amit a jogelőd, a Budapest Székesfővárosi Közlekedési Részvénytársaság – ismertebb nevén BESZKÁRt – építtetett 1926-ban, terveit Wälder Gyula műegyetemi tanár készítette. Vendégeink megtekinthetik a Dísztárgyalót, az Egri termet, valamint utazhatnak a ritkaságnak számító, és ma is üzemelő páternoszterünkben is.

térkép

 

Ferenc Áramátalakító – 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 7.

Az 1909-ben épült Ferenc Áramátalakító önmagában is egy egyedülálló ipari emlék, de az épületben megtekinthetők azok az eredeti, és a program alatt „mozgásra bírt” áramátalakító berendezések is, amelyek az építészet fejlődésén túl a technika és a villamosenergia-felhasználás fejlődésének állomásait is hűen bemutatják.

 

térkép

 

A rendezvénysorozatról bővebben az esemény honlapján, valamint a Budapest100 applikáción tájékozódhatnak az érdeklődők. A helyszíneinkkel, programunkkal kapcsolatos információkat Facebook és Instagram-oldalunkon is megosztunk leendő vendégeinkkel.

A képek szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével.

 

BKV Zrt.