BKV.hu

A BKV keresi a lehetőséget járműparkja megújítására

A BKV törekszik arra, hogy a szűkös anyagi forrásokhoz mérten frissítse a Társaság járműparkját. Ennek érdekében folyamatosan keresi a lehetőségeket új járművek beszerzésére. A most lezárult – 80 db szóló elektromos autóbusz és az azokhoz tartozó teljes töltési infrastruktúra szállítására – feltételesen indított tender eredményes volt, a beszerzés lehetőségével azonban csak anyagi forrás rendelkezésre állása esetén tudunk élni. 

Az új elektromos szóló autóbuszok beszerzésére és a szükséges telephelyi infrastruktúra kialakítására kiírt tender lefolytatása is azt a célt szolgálta, hogy minél több környezetkímélő, alacsonypadlós jármű közlekedjen Budapesten.

A közelmúltban zárult le a feltételesen indított közbeszerzési eljárás, amely 80 db szóló elektromos autóbusz és az azokhoz tartozó teljes töltési infrastruktúra szállításáról szólt, úgy, hogy a forrás rendelkezésre állása esetén a BKV minimum 40 db jármű megrendelésére vállal kötelezettséget. Az eredményes tendert feltételes szerződéskötés követte, amely az aláírástól számított 3 hónapig léphet hatályba, de amennyiben ez idő alatt a 40 db járműhöz és infrastruktúrájához szükséges forrás nem áll rendelkezésre, a szerződés automatikusan megszűnik. Ennek határideje 2022. november 29.

A feltételes eljárás nyertes ajánlattevője a cseh Skoda Electric, a szállítandó autóbuszok teljesen alacsonypadlós, 3 ajtós, klimatizált szóló járművek, 225 km-es hatótávval. A járművekre Wi-Fi szolgáltatás és 10 db USB töltő csatlakozó is rendelhető.

Jelenleg azonban nem rendelkezünk megfelelő anyagi forrással, és az aktuális tenderezési feltételek sem teszik lehetővé, hogy a BKV pályázati támogatásban részesüljön, így egyelőre nem tudunk élni az elektromos autóbuszok beszerzésének lehetőségével. Ennek ellenére továbbra is keressük a megoldást arra, hogy a BKV flottájának megújítása folytatódjon, az idén ősztől forgalomba álló 135 db vadonatúj autóbuszon felül, akár teljesen tiszta, elektromos járművekkel is.

 

Budapest, 2022. 09. 13.

BKV Zrt.