BKV.hu

A BKV az elfogadott üzleti terv keretei között pozitív eredménnyel gazdálkodott

2015-03-11 14:58:56

A BKV az elmúlt évben és a korábbi években is az elfogadott üzleti terv keretei között gazdálkodott. Hatékonyságnövelő intézkedéseinek köszönhetően évek óta pozitív az üzemi eredménye. 2014-ben pozitív adózás előtti eredményt ért el, így az üzleti tervben megfogalmazottakhoz képest 13,222 milliárd forinttal kedvezőbb adózás előtti eredményt produkált.
A Társaság visszautasítja azt, hogy belső, bizalmas anyagok tartalmának kiszivárogtatásával és félremagyarázásával egyes médiumok szándékosan félretájékoztatják a közvéleményt.

Az autóbusz járművezetői hiány nem csak a BKV-nál, hanem a teljes buszközlekedésben, minden szolgáltatónál jelentkezik. A buszvezetői szakma hiányszakma lett az elmúlt évek során. A Társaság 2013-ban végrehajtott létszámcsökkentési intézkedései ugyan a járművezetőket is érintették, de ezek már a 2014-re megrendelt teljesítmények alapján történtek.

A BKV Zrt. cáfolja, hogy azért fizetett volna ki jelentős túlóra összegeket, mert a Volánbusz Zrt.-hez vezényelt át autóbuszvezetőket. Az igazság az, hogy a Volánbusz Zrt.-vel a BKV Zrt. 2014 nyarán – a BKK Zrt. Igazgatóságának döntése, tulajdonosi utasítása alapján -  kötött egy úgynevezett kirendelési megállapodást, mely során átmeneti időszakban a BKV munkavállalói a Volánbusz járatain végeztek munkát. A Volánbusz Zrt.-vel a megállapodás alapján az elszámolás megtörtént munkabérben, munkaruha tartozás és minden egyéb tekintetben egyaránt. 

A többlet bérfelhasználást egyrészt valóban az agglomerációs közlekedés némileg késedelmes, elhúzódó átadása, és a megnövekedett megrendelt teljesítmény (döntően villamos pótlások elhúzódása, M3-as pálya-felújítás megkezdése) okozta. Mindezeken túl nem csak a megnövekedett mérték, hanem a hektikus, hullámzó, sok esetben nem kellő időben megismert elvárt teljesítményszint is  okozott problémákat, melyeket a  BKV vezetése többször is jelzett. Amíg azonban a fővárosban nagy vasúti fejlesztési projektek folynak komoly pótlási feladatokkal, illetve amíg 2016 közepéig nem zárul le a buszágazat átalakulása, addig a hasonló hektikus működés elkerülhetetlennek tűnik.

A BKV megerősíti, hogy a gazdálkodási rendnek megfelelő bérgazdálkodást folytatott 2014-ben. A BKV 2014. évi gazdálkodásának értékelése jelenleg folyamatban van; eszerint az autóbusz üzletág esetében az üzleti tervben foglaltakhoz képest a 2014-es évben közel 4 százalékos többletteljesítmény megrendelés érkezett, amit a társaság teljesített. Így ehhez mérten az Autóbusz és Trolibusz Üzemigazgatóság tervezett társasági bérkerete is a BKK által igényelt többlet teljesítménnyel arányos mértékben emelkedett. A bérmegtakarítás kérdése tehát nincs összefüggésben az autóbusz üzletág helyzetével.

A Társaság ismételten visszautasítja azokat a megalapozatlan és félrevezető tájékoztatásokat, amelyek a gazdálkodásával összefüggésben a médiában megjelennek.

 

2015. március 11. 

 

BKV Zrt.