BKV.hu

A BKV állásfoglalása a túlórákkal kapcsolatban

2014-10-15 12:24:51

Az érdekképviselet vezetőjének sajtóközleményében foglaltakkal ellentétben a járművezetők folyamatosan jelezték a munkáltató felé, hogy amennyiben erre lehetőség van, szívesen dolgoznának az alapórán felül. Ennek érdekében (mely a munkáltatóra nézve nem csak előnyökkel jár, hiszen a túlóra végett pótlékot kell fizetni) a munkavállaló kérésére, közösen módosítják a munkaszerződést, melyben a hatályos jogszabályok alapján a munkavállaló javára el lehet térni. Mivel mindez a munkavállaló kifejezett írásos kérésére és javára történik, Társaságunk törvényesen és a jogszabályoknak megfelelően jár el. A BKV  tehát a túlóra végzésére semmilyen körülmények között nem kényszeríti a munkavállalókat.
A munkáltató a pihenőidők tekintetében is maximálisan a törvényes keretek között működik, azonban – az EKSZ sajtókommunikációjának eredményeként, és kérésére – a BKV kész megvizsgálni a járművezetői túlórák csökkentésének, esetleges megszüntetésének lehetőségét, melynek következményeként értelemszerűen a dolgozók jövedelme is csökkenne. Ez esetben a munkavállalókat képviselő érdekképviseletnek sikerül elérni a dolgozók érdekeivel ellentétes alacsonyabb keresetet.
 
A BKV tehát arra törekszik, hogy a munkavállalók és a Társaság érdekeinek megfelelően járjon el ebben a kérdésben is ,  jelen helyzetben azonban úgy látja, hogy a szakszervezet az érintett dolgozók kifejezett kérése ellenére kívánja a túlórák kiadását megszüntetni.
 
 
 
BKV Zrt.