BKV.hu

A BKV 1000-es pályaszámú motorkocsijába szállhatnak be szombaton múzeumunkban

2021-06-24 11:02:24

A szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeumban a szombati napokon továbbra is szakértő idegenvezetéssel várjuk vendégeinket – a járványügyi szabályok betartása mellett.

Deák téri múzeumunkban ugyanezen a napon éjjel 11-ig várjuk a látogatókat! Ha nálunk veszi meg karszalagját a Múzeumok Éjszakájára, a metró 50 éves évfordulójára készült kiadvánnyal ajándékozzuk meg!

A Deák téri Földalatti Vasúti Múzeumban pénteken megnyílt, év végéig látható új kiállításunk – amely a 125 éves „kisföldalattit” mutatja be – a Múzeumok Éjszakáján is látható lesz! Váltsa meg karszalagját a Földalatti Vasúti Múzeumban! Az első száz vásárlónak a budapesti metró 50 éves évfordulójára készült exkluzív kiadványt ajándékozzuk! Múzeumok Éjszakája karszalagos jeggyel Deák téri múzeumunk az esemény másnapján is látogatható.

A Földalatti Vasúti Múzeum címe: Budapest, Deák tér, aluljáró.
Nyitva: hétfő kivételével 10 és 17 óra között – június 26-én éjjel 11-ig!
Biztonsági előírások: 18 év felett csak védettségi kártyával látogatható, 2 méteres biztonsági távolság betartása és maszk használata kötelező, kézfertőtlenítő biztosított.
Ide kattintva tegyen egy virtuális túrát nálunk!

Szentendrei múzeumunkban ismét kinyitunk egy újabb járművet látogatóink előtt.A hétköznapokon lezárt járművek közül szombaton az 1000-es pályaszámú villamosmatuzsálemet tekinthetik meg belülről is, idegenvezető segítségével.  Mellette természetesen több rendszeresen nyitott járművünkbe is felszállhatnak, hogy teljes legyen a nosztalgia élménye.

Az „ezres”

Az első világháborúig a favázas villamos motorkocsik jelentős részét a Ganz gyártotta, ezek különböző típusait az ABC betűivel jelölték. A Budapesti Közúti Vaspálya Társasága (BKVT) által megrendelt V típusú motorkocsik is itt, illetve a kistarcsai Gép- és Vasútfelszerelési Gyárban készültek. 1911-1912-ben összesen nyolcvan kocsit szállítottak le, amelyek 1001-1080 között kapták pályaszámukat. A tágas utastérrel rendelkező, kéttengelyes motorkocsik nyári rácsos ajtóit télen a peront teljesen fedő ajtókra cserélték. A típus szolgálta ki többek között a Pestről Buda felé irányuló, budai, hűvösvölgyi, zugligeti és farkasréti kirándulóvonalakat. A kocsikat alsóvezetékes áramszedőkkel is ellátták a belvárosi vonalszakaszok miatt. A szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeumban kiállított, eredetileg 1080-as kocsi pályaszámát a BSzKRt számozta át 1000-esre. Kocsiszekrényét 1959-ben a Fővárosi Villamosvasút (FVV) Füzesi Főműhelye acélvázasította.

Érdekesség, hogy 1945-ben, a II. világháború alatt a típus egyik járműve alatt robbantották fel a Margit hidat. Az „ezresek” hosszú évtizedeken keresztül meghatározó járművei voltak Budapest közlekedésének. A múzeumban látható kocsit 1983-ban, a típust a következő évben vonták ki a forgalomból.

Szombatonként, aki szeretné, egy UV villamos szétbontásával készített szimulátorunkat is kipróbálhatja, amely ma már ipartörténeti emlék. Ugyanis még a hetvenes években segítette villamosvezetőink oktatását. Erről többet megtudhat ide kattintva.

A Városi Tömegközlekedési Múzeum címe: Szentendre, Dózsa György út 3. (közvetlenül a HÉV végállomás és a Volán pályaudvar mellett).
Nyitva április 1-től október 31-ig, hétfő kivételével minden nap 10 és 17 óra között.
Érvényes jegyáraink:
Felnőtt: 350 Ft
Diák és nyugdíjas: 280 Ft
Fotó- és videójegy: 500 Ft
Belépés felnőtteknek csak Védettségi kártyával, 2 méteres biztonsági távolság betartása és – beltéren – maszk használata mindenkinek kötelező, kézfertőtlenítő javasolt.

Tegyenek virtuális sétát nálunk ide kattintva!

2021. június 24.

BKV Zrt.