BKV.hu

A 125 éves földalattit mutatjuk be új időszaki kiállításunkon

2021-06-18 12:22:56

A Millenniumi Földalatti Vasút (MillFAV) idei jubileuma alkalmából új időszaki kiállítással várjuk látogatóinkat BKV Deák téri múzeumában.

A közösségi közlekedés múltja iránt érdeklődők igazán autentikus környezetben emlékezhetnek meg a népszerű „kisföldalatti” 125. születésnapjáról, hiszen múzeumunkat a metró építésénél lezárt alagútszakaszban alakítottuk ki 1975-ben. A Földalatti Vasúti Múzeumban kiállított muzeális járművek mellett tárgyi emlékek, eredeti dokumentumok, tervrajzok, térképek, fotók és modellek kalauzolnak végig az 1896 óta működő MillFAV történetén.

Állandó kiállításunkhoz kapcsolódik most – év végéig látható – új időszaki tárlatunk, amely további érdekes információkkal, történetekkel, korabeli képekkel egészíti ki a nosztalgiaélményt. Megtudhatják például, hogy a vonat eredetileg a Hősök tere mögött bukkant a felszínre, vagy hogy milyen díszes lejárócsarnokokat emeltek az állomások fölé. Emellett bemutatjuk a korabeli kocsivezetők, kalauzok, ellenőrök világát, és az első járműtípusokat, amelyek 1973-ig közlekedtek.

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója a kiállítás megnyitóján kiemelte: az 1896-ban átadott MillFAV a világ első elektromos hajtású felszín alatt futó vasútja volt. A mai Budapest születésének korszaka volt ez – a világ élvonalába tartoztunk az új közlekedési eszközök bevezetésével. 1870-ben adták át a Siklót, amely szintén a világörökség része, pár évvel később a fogaskerekű, harmadikként a világon, és szintén az első között 1887-ben indult meg Budapesten a villamosközlekedés. Hozzátette azt is, hogy a BKV nagy becsben tartja a régi járműveket és folyamatosan bővül a nosztalgiaflotta.

 

KATTINTSON videópremierünkre, amelyen a kiállítás megnyitóját nézheti meg!

 

Új időszakos tárlatunk a Múzeumok Éjszakáján is látható lesz! Váltsa meg karszalagját a Földalatti Vasúti Múzeumban! Az első száz vásárlónak a budapesti metró 50 éves évfordulójára készült exkluzív kiadványt ajándékozunk!

 

Megújult honlapunkon múzeumunk bemutatása! Tegyen egy virtuális túrát nálunk:

 

A múzeum címe: Budapest, Deák tér, aluljáró.

Nyitva: hétfő kivételével 10 és 17 óra között – június 26-én éjjel 11-ig! Múzeumok Éjszakája karszalagos jeggyel a múzeum az esemény másnapján is látogatható.

Biztonsági előírások: 18 év felett csak védettségi kártyával látogatható, 2 méteres biztonsági távolság betartása, maszk használata kötelező, kézfertőtlenítő javasolt.
További információk a múzeumról 
ide kattintva érhető el.