BKV.hu

A Zách utcai trolibuszgarázsban indul a BKV 2023-as nyílt nap sorozata – újabb programokra lehet regisztrálni

2023-04-28 10:19:00

Hatalmas az érdeklődés, a próbavezetésekre és a vezetett telephely-látogatásokra órák alatt beteltek a helyek, de mától újabb programokra jelentkezhetnek az érdeklődök és számos ingyenes, előzetes regisztráció nélküli esemény is várja őket a BKV idei első nyílt napján. Troli- és autóbuszvezetés, kerékcsere elektromos vagy levegős eszközökkel, troli áramszedők le- és felhelyezése - április 29-én, szombaton ezeket a feladatokat is kipróbálhatják a kőbányai trolibuszgarázsba érkezők.

Idei első nyílt napunkon látogatóink bejárhatják a Trolibusz Divíziót, azaz a BKV Zách utcai garázsát, ahol trolibuszok, autóbuszok karbantartása, utasforgalmi előkészítése történik.

 
Előadásainkon választ kaphatnak például arra, miért van szükség a felsővezeték jégmentesítésére és megnézhetik az ezt végző - a BKV munkavállalói által épített - járművet is.

A programra itt lehet regisztrálni: https://www.bkv.hu/hu/visits/felsovezetek_jegmentesites_uj_jarmuve_1673


Láthatják azt is, mi történik a trolikkal miközben a város alszik.

Erre a programra itt lehet jelentkezni: https://www.bkv.hu/hu/visits/ejszakai_elet_a_telephelyen_eloadas_4897


Miben különbözik egy trolibusz egy autóbusztól?  Hogyan és miben fejlődtek a trolik az elmúlt évtizedekben? Műszaki előadásunkon ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők.

Az előadásra itt lehet jelentkezni: https://www.bkv.hu/hu/visits/sst_muszaki_eloadas_3476


Megismerkedhetnek az SST vontatási akkumulátorral is. Hogyan működik, milyen alkatrészekből áll, hogyan tartják karban - ezt mutatjuk meg.

A programra itt lehet regisztrálni: https://www.bkv.hu/hu/visits/sst_vontatasi_akkumulator_felepites_6573


Műhelybemutatókkal is készülünk. Megnézhetik az elektromos, a forgácsoló és a tanműhelyünket is. A látogatók közelebbről megismerhetik azokat a járműveket, amelyekkel szüleik, nagyszüleik utazhattak, de a mai, legmodernebb trolibuszaink és autóbuszaink is jelen lesznek. Járműkiállításunkon nosztalgia, retró és új tolibuszok (IK 280 T – 156, IK 260 T – 600, ZIU9, IK 60 + pótkocsi, MTB, IK 411 T – 400, IK 412 T, GST 12, IK 435T, IK 280 GVM – 229, 278, Skoda-Solaris 3. és 4. generációs járművek), illetve autóbuszok (IK 263, IK 280, Ikarus 55 – „A Faros”, Mercedes Conecto) tekinthetők meg és fotózhatók kívül-belül. Fentieken túl három retró autóbusz is bemutatkozik a nagyközönség előtt. A gyerekeket pedig a duplacsuklós Van Hool AGG 300 típusú autóbuszból készült, egyedi kialakítású játszóbusz várja.


A trolik különlegessége az áramszedő, amely a felsővezetékhez kapcsolja a járművet. Ezen a napon megismerhetik az áramellátásért felelős szolgálat felsővezetékes csoportjának munkáját. Az érdeklődők kipróbálhatják a troli áramszedő felhelyezését a felsővezetékre (áramszedő pakolás) és lehúzását.


Meghívott vendégeink között szerepel a Közlekedési Múzeum, szakmai dokumentumaival kiadványaival a Maróti Könyvkiadó, egy Paksi E-busz, Kisák Attila (versenytaxi.hu) – aki egy formula autót indít és mutat be –, és a HO-KI Modell. Mellette Horváth Szabolcs kelenföldi kollégánk is elhozza különleges, saját készítésű modelljeit a nyílt napra.


A nyílt nap a Budapest 150 rendezvénysorozat része, ami a Társaságunk által szervezett közlekedési tematikájú események mellett számtalan érdekes, a 150 éves fővároshoz kötődő programot kínál. A nyílt nap látogatása ingyenes, előzetes regisztrációt nem igényel.

 
Minden érdeklődőt szeretettel várunk tehát április 29-én, szombaton 10-16 óra között (belépés 15.30-ig).


Helyszín: Trolibusz Divízió, 1101 Budapest, Zách u. 8


Megközelíthető az alábbi menetrendi járatokkal:
1-es villamos (Hidegkúti Nándor Stadion megállóhely)
37 vagy 37A villamos (Kőbányai garázs megállóhely)


2023. április 28.
BKV Zrt.