BKV.hu

A Zách utcai trolibuszgarázsban indul a BKV 2023-as nyílt nap sorozata – A troli- és autóbusz próbavezetésekre mától lehet regisztrálni

2023-04-26 09:29:00

Egész napos családi program, ami a gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt érdekességeket kínál, és a közlekedés felé szakmai szemmel fordulók figyelmét is leköti? Röviden ez a BKV-s nyílt nap. Sok közlekedésrajongó örömére idén újra több nyílt napot is tartunk telephelyeinken. A rendezvénysorozatot a kőbányai trolibuszgarázsban nyitjuk április 29-én, szombaton, egy igazi meglepetéssel. A próbavezetésekre és a vezetett telephelylátogatásokra mától lehet jelentkezni a közleményben található linkeken.

Autóbuszgarázsainkban és kocsiszíneinkben Pesten és Budán, a 150 éves főváros minden táján, zajlik az európai nagyváros közösségi közlekedését biztosító háttérmunka. Ennek a munkának a gyümölcsét élvezve juthatnak el utasaink biztonságban az év 365 napján Budapest bármely pontjára. Úticélja felé tartva talán már többekben felmerültek hasonló kérdések: hova tűnik a több száz autóbusz éjszaka, hol tudnak lemosni egy több mint 50 méter hosszú Combinót, honnan indul a trolibuszok várost behálózó vezetékrendszere? Ezekre és számtalan más kérdésre szeretnénk választ adni, amikor egy-egy telephelyünket megnyitjuk a több ezer érdeklődő előtt.

Idei első nyílt napunkon látogatóink bejárhatják a Trolibusz Divíziót, azaz a BKV Zách utcai garázsát, ahol trolibuszok, autóbuszok karbantartása, utasforgalmi előkészítése történik. A látogatók közelebbről megismerhetik azokat a járműveket, amelyekkel szüleik, nagyszüleik utazhattak, de a mai, legmodernebb trolibuszaink és autóbuszaink is jelen lesznek. Járműkiállításunkon nosztalgia, retró és új tolibuszok (IK 280 T – 156, IK 260 T – 600, ZIU9, IK 60 + pótkocsi, MTB, IK 411 T – 400, IK 412 T, GST 12, IK 435T, IK 280 GVM – 229, 278, Skoda-Solaris 3. és 4. generációs járművek), illetve autóbuszok (IK 263, IK 280, Ikarus 55 – „A Faros”, Mercedes Conecto) tekinthetők meg és fotózhatók kívül-belül. Fentieken túl három retró autóbusz is bemutatkozik a nagyközönség előtt. A gyerekeket pedig a duplacsuklós Van Hool AGG 300 típusú autóbuszból készült, egyedi kialakítású játszóbusz várja.

Járművezetési lehetőséget is kínálunk majd, amely előzetes regisztrációhoz kötött. Az IK 263 – T5000, IK 412 GT - 720, SST12 - 8013 trolibuszok és az IK 415, Volvo autóbuszok próbavezetésére a lenti linkeken lehet online regisztrálni, illetve korlátozott számban az eseményen is lehet jelentkezni.  A sikeresen regisztrálók a B kategóriás jogosítványt se feledjék otthon, hiszen annak felmutatása és a szondafújás is kötelező lesz a helyszínen.

A próbavezetésre, és a vezetett telephelylátogatásra az alábbi linkeken lehet regisztrálni:

Buszvezetés:

https://www.bkv.hu/hu/visits/buszvezetes_1_5342

https://www.bkv.hu/hu/visits/buszvezetes_2_1299

Trolibuszvezetés:

https://www.bkv.hu/hu/visits/trolibuszvezetes_1_6434

https://www.bkv.hu/hu/visits/trolibuszvezetes_2_6291

https://www.bkv.hu/hu/visits/trolibuszvezetes_3_9911

 

A Forgalombiztonsági Szakszolgálat bemutatja a BKV balesethelyszínelői tevékenységét. A trolik különlegessége az áramszedő, amely a felsővezetékhez kapcsolja a járművet. Ezen a napon megismerhetik az áramellátásért felelős szolgálat felsővezetékes csoportjának munkáját. Az érdeklődők kipróbálhatják a troli áramszedő felhelyezését és lehúzását.

Műhelybemutatókkal (elektromos műhely, forgácsoló műhely, tanműhely) és szakmai előadásokkal is (SST trolibuszok, valamint Mercedes autóbuszok üzemeltetése, a telephely éjszakai „élete”) várjuk a közösségi közlekedés iránt érdeklődőket.

Meghívott vendégeink között szerepel a Közlekedési Múzeum, szakmai dokumentumaival kiadványaival a Maróti Könyvkiadó, egy Paksi E-busz, Kisák Attila (versenytaxi.hu) – aki egy formula autót indít és mutat be –, és a HO-KI Modell. Mellette Horváth Szabolcs kelenföldi kollégánk is elhozza különleges, saját készítésű modelljeit a nyílt napra.

A nyílt nap a Budapest 150 rendezvénysorozat része, ami a Társaságunk által szervezett közlekedési tematikájú események mellett számtalan érdekes, a 150 éves fővároshoz kötődő programot kínál.

A nyílt nap látogatása ingyenes, előzetes regisztrációt nem igényel. Az érdeklődők számára vezetett telephely „túrákat” is tartunk, amelyekre az alábbi linken szükséges előzetesen jelentkezni:

https://www.bkv.hu/hu/visits/vezetett_tura_a_telephelyen_2993

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk tehát április 29-én, szombaton 10-16 óra között (belépés 15.30-ig).

Helyszín: Trolibusz Divízió, 1101 Budapest, Zách u. 8

Megközelíthető az alábbi menetrendi járatokkal:

  1. 1-es villamos (Hidegkúti Nándor Stadion megállóhely)
  2. 37 vagy 37A villamos (Kőbányai garázs megállóhely)

 

2023. április 26.

BKV Zrt.